Especialistes de l’Hospital Provincial de Castelló i de l’UJI creen rèpliques d’òrgans de pacients en 3D per donar suport a la docència

El Consorci Hospitalari Provincial de Castelló i la Universitat Jaume I (UJI) col·laboren en un innovador projecte que consisteix en la impressió d’òrgans tridimensionals que s’obtenen a partir d’imatges radiològiques de pacients de centre sanitari per tal que aquestes rèpliques sintètiques idèntiques a les reals puguin destinar-se a la docència i investigació.

El Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció de l’UJI, en col·laboració amb la Unitat Predepartamental de Medicina, està elaborant un estudi per a la impressió d’òrgans humans en 3D amb la finalitat que siguin utilitzats per l’alumnat que cursa els graus de Medicina i Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut.

Aquest conveni de col·laboració subscrit per l’hospital i la universitat millora la qualitat docent en l’àmbit de l’anatomia i evita l’ús extensiu de l’cadàver humà, de manera que es redueixen els costos econòmics i les consideracions ètiques. A més, les peces no estan impregnades de substàncies nocives necessàries per a la fixació dels cadàvers, de manera que no hi ha riscos per a la salut associats a aquests fixadors.

La impressió 3D es porta a terme a partir de tomografies computeritzades i ressonàncies magnètiques obtingudes a pacients de el Consorci complint en tot moment amb la llei de protecció de dades i garantint l’anonimat de les persones.

Les imatges proporcionades pel servei de radiodiagnòstic són processades per especialistes de centre sanitari mitjançant aplicacions informàtiques i passen a convertir-se en volums que posteriorment, a la Universitat, s’imprimeixen en 3D.

El doctor Miguel Ángel Santamaría, cap de l’àrea de Diagnòstic per la Imatge de el Consorci, ha destacat que el projecte propicia la possibilitat de tenir múltiples peces per pràctica, de manera que millora l’accessibilitat a eines precises i de vital importància per a ensenyar els secrets de l’anatomia humana a partir de models realistes.

“La creació d’aquests òrgans sintètics idèntics als reals -ha afegit Santamaría- serveixen per millorar la capacitació i formació de l’alumnat, ja que es poden examinar exhaustivament defectes, anomalies o patologies que presenten els pacients”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: