Espaitec organitza la tercera edició del programa «Ciència i Tecnologia en Femení» amb la participació de l’IES «Torre del Rei» d’Orpesa

El vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I, David Cabedo, ha donat la benvinguda al costat del director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, a l’alumnat de 3r d’ESO de l’institut «Torre del Rei» d’Orpesa en una jornada dedicada a fomentar les vocacions STEM, aquelles relatives a les disciplines de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, especialment, en l’estudiantat femení d’Educació Secundària.

David Cabedo, ha destacat en la seua intervenció que «el paper que se li assigna als homes i el que se li assigna a les dones en l’organització del sistema de coneixement de la nostra societat ens defineix com a tal i ens afecta a totes i a tots, especialment, en allò que la ciència diu sobre les dones i els homes, el paper seu en la creació de la ciència, i els rols que ambdós exerceixen en l’entorn social de la ciència».

Actualment, existeix una bretxa de gènere considerable en professions i graus vinculats a les disciplines STEM. És per això que els parcs científics i tecnològics han promogut actuacions de difusió i immersió en aquestes vocacions, coordinats a través de l’Associació de Parcs Científics Tecnològics d’Espanya (APTE), amb la finalitat d’intentar revertir aquesta situació. Juan Antonio Bertolín, ha ressaltat «l’esforç que estan fent els parcs científics i tecnològics, participants en la iniciativa, per a valorar enfront de la societat, particularment en l’àmbit femení, la importància de les vocacions científiques amb exemples d’una trentena de dones científiques de gran rellevància que han fet història com és el cas de la bioquímica Margarita Salas; i més de 160 de les actuals, tant en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques que han anat presentant-se al llarg de les cinc edicions del programa».

En la jornada, l’estudiantat de l’institut «Torre del Rei» d’Orpesa ha tingut l’oportunitat de viure en primera persona l’experiència de conversar amb tecnòlogues i científiques d’èxit en actiu, que treballen en el seu entorn més pròxim, i visitar l’exposició «Dones que van canviar el món», en la qual es ressalten perfils que han destacat dins del sector tecnològic o científic al llarg de la història.

En la taula redona han participat la professora del Departament de Física de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals de l’UJI, Gladys Mínguez; la cap de Projecte en Manteniment de BP Refineria de Castelló i coordinadora des de 2018 el programa bpSTEM, Susana Pérez; i l’empresària i cofundadora de les empreses tecnològiques Roofeco i BluePlasma Power, Marianella Martínez; els qui han destacat la necessitat de què més dones s’òbriguen camí professional en l’àmbit de la ciència. Bandejant amb això l’estereotip que són professions dedicades a un públic masculí, ja que moltes dones al llarg de la història han realitzat grans assoliments per a la humanitat; millorant molts camps i disciplines científiques i tecnològiques que en l’actualitat són vitals, com són, la medicina, biologia, física, química o enginyeries.

Finalitzada la taula redona, l’estudiantat ha participat en una sèrie de tallers teoricopràctics en els quals, per grups liderats per una alumna, han construït, aprés i reflexionat sobre els diferents conceptes científics vinculats als experiments que s’han desenvolupat. Durant la jornada s’han repartit unes guies explicatives de les diferents eixides professionals en les disciplines STEM, elaborades per l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE). La guia il·lustrada «Què vull ser de major?» aporta exemples reals de les eixides professionals i els ajuda a triar les disciplines que més s’adapten al seu perfil, i el document «Què són les tecnologies disruptives?», creat amb la Plataforma Tecnològica Espanyola de Tecnologies Disruptives (DISRUPTIVE), on es visibilitzen les tecnologies més disruptives actualment com a Ciberseguretat, Blockchain, Intel·ligència Artificial, Big Data, 5G i Computació Quàntica; així com aportar possibles eixides professionals en aquests àmbits. Aquest material pot descarregar-se en la web http://www.apte.org/ciencia-tecnologia-en-femenino.

La jornada «Ciència i Tecnologia en Femení» compta amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: