Espaitec celebra el seu 15 aniversari connectant innovació, tecnologia, ciència i investigació amb el sector empresarial

Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I de Castelló, ha celebrat l’efemèride dels seus 15 anys d’existència amb l’organització de dues jornades, el 17 i 18 de novembre, que han comptat amb les ponències de l’expert en innovació i tecnologia, Enrique Dans; l’investigador i científic en el Centre d’Astrobiologia del CSIC, Carlos Briones; i la directora adjunta de la Fundació General del CSIC, Paloma Domingo. Totes dues sessions han sigut inaugurades pel vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I, David Cabedo, i el director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, qui també ha moderat les jornades.

Cabedo ha agraït a la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana pel seu gran suport durant aquests anys des del naixement d’Espaitec. També ha destacat «com s’ha impulsat l’acostament d’empreses al campus universitari, aconseguint una generació de llocs de treball d’alta qualificació; facilitant la transferència a l’empresa de tecnologia i els processos desenvolupats pels grups d’investigació de la universitat. Tot això aconseguint fer arribar a la Universitat Jaume I les necessitats i reptes de l’entorn socioeconòmic, amb la finalitat que la generació de coneixement s’oriente cap a la seua resolució. I, a més, creant un entorn per a la generació i creixement sostenible de startups i spin offs universitàries».

Bertolín ha destacat que «Espaitec al llarg d’aquests quinze anys s’ha consolidat sota el prisma del seu leitmotiv El valor de connectar, actuant com hub (connector) entre la ciència, tecnologia, innovació i emprenedoria en el territori de la província de Castelló. En eixa línia s’han dissenyat i implementat projectes de diversa índole amb l’objectiu d’acostar a les empreses a l’entorn universitari, promoure la interacció entre el teixit empresarial castellonenc a través d’iniciatives com ara Maridatge Tecnològic o actuacions relacionades amb la co-creació amb la comunitat universitària amb l’UJI.>LAB, el LivingLab d’Espaitec».

Primera jornada: Enrique Dans

L’expert en innovació i tecnologia, i també professor d’innovació de la IE Business School/IE University, Enrique Dans, ha impartit una ponència en la qual ha repassat l’evolució de quasi tres dècades des de l’arribada d’internet, des de la denominada Web 1.0 fins a l’actual Web 3.0, on conceptes com metaverso, bitcoins, xarxes descentralitzades, NFT, blockchain s’han popularitzat encara que també estan protagonitzant una obertura major de la ja coneguda bretxa digital pel que insta a potenciar la formació en aquestes tendències sobretot dels més joves perquè puguen fer un ús adequat d’aquestes. També ha explicat com la web va aconseguir canviar la manera de veure el món, interioritzant-se en tots els sectors, hàbits personals i la manera de relacionar-se, al costat de l’evolució del món transaccional en l’economia. El reenfocament d’internet amb el concepte Web 3.0 on s’incorpora la criptografia, la cadena de blocs (blockchain) i els contractes intel·ligents (smart-contracts) per a dotar de major seguretat i confiança al flux d’informació que circula per la xarxa, suposa una nova revolució industrial de dimensions encara desconegudes, segons Dans.

A continuació ha participat en una taula redona, moderada pel director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín, al costat del Centers Manager de NTT Data Espanya, Dimas Ulacio; el CTO de Loopers Experience, Javier Portoles; i el CEO d’ArkerLabs, Aaron Martínez; empreses vinculades al Parc.

Segona jornada: Carlos Briones i Paloma Domingo

La primera ponència de la sessió, ha sigut realitzada per l’investigador i científic en el Centre d’Astrobiologia del CSIC, Carlos Briones, qui ha reflexionat sobre els conceptes de ciència bàsica i ciència aplicada, mostrant que el que realment existeix és la ciència i les seues aplicacions, encara que aquestes a vegades tarden a arribar. Per a això ha presentat tres exemples: la relació entre la investigació sobre microorganismes extremòfils i la invenció de la PCR, l’origen dels sistemes d’edició genètica CRISPR/Cas, i com la investigació sobre l’origen de la vida té aplicacions en biotecnologia i biomedicina.

La jornada ha continuat amb la intervenció de la directora adjunta de la Fundació General del CSIC, Paloma Domingo, qui ha basat la seua ponència en la transferència entre empreses i centres de coneixement, atorgant el paper fonamental a la persona científica i la seua labor per a contribuir a la innovació empresarial i a la millora de la societat. La ponent ha subratllat la importància de definir una estratègia de valorització de la investigació prèvia, i els mecanismes, eines i inversió necessària per a dur-la a terme. També ha explicat com i quan és el moment apropiat per a la persona investigadora de plantejar-se crear una spin off, empresa basada en els resultats d’investigació, i les claus per a ser viables en el temps.

A continuació, s’ha realitzat una taula redona, moderada pel director d’Espaitec, Juan Antonio Bertolín; en la qual han participat els ponents al costat del director de l’Oficina de Cooperació en Recerca i Desenvolupament Tecnològic (OCIT) de l’UJI, Ismael Rodrigo; i el vicerector d’Innovació, Transferència i Divulgació Científica de la Universitat Jaume I, David Cabedo.

Per a finalitzar, la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha clausurat les jornades amb motiu del 15 aniversari d’Espaitec. Alcón ha destacat que «Espaitec compleix 15 anys en plena forma i consolidat com la gran plataforma de connexió científica, tecnològica i d’innovació entre la Universitat Jaume I, les empreses i la societat i que ha aconseguit convertir-se en el hub tecnològic de referència de la província de Castelló». Alcón també ha subratllat com a valors diferencials d’aquest ecosistema d’innovació i desenvolupament tecnològic que s’ha enfortit amb la incorporació de talent generat en l’entorn acadèmic, ha sumat coneixement de grups d’investigació de l’UJI per al desenvolupament de projectes competitius i a més, ha afavorit la col·laboració entre empreses per a incrementar la competitivitat del seu model de negoci.

Espaitec, Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I

La singladura d’Espaitec va començar en 2007 com a resultat de la iniciativa NOEMI (Noves Oportunitats Empresarials Mitjançant la Investigació), liderada per l’anterior Conselleria d’Empresa, Universitat i Ciència de la Generalitat Valenciana, que va establir les bases de la posada en marxa de la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV), formada pels cinc parcs vinculats a les cinc universitats públiques valencianes.

Espaitec es va conformar com a mecanisme que fomenta la interacció (transferència) entre la Universitat Jaume I i l’empresa, promovent l’emprenedoria i facilitant la cooperació empresarial. En aquests 15 anys han passat per Espaitec més de 100 empreses de diferents sectors, molt especialitzades en tecnologia i innovació, i amb col·laboracions intenses amb la universitat: incorporant talent generat en l’entorn acadèmic, coneixement dels grups d’investigació per al desenvolupament de projectes competitius i col·laboracions entre empreses per a incrementar la competitivitat dels seus models de negoci. D’altra banda, s’han incubat 10 empreses spin off universitàries en diferents àmbits de coneixement: robòtica, nanotecnologia, economia, física, intel·ligència artificial o biodegradació de plàstics.

Vídeo 15 Aniversari Espaitec

 

 

 

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: