Aitana Mas: “El Consell se suma a la reivindicació d´un nou model de finançament autonòmic més just i més inversions per a la província d´Alacant”

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha afirmat que el Govern valencià “se suma a les reivindicacions de la Plataforma ‘Per una finançament just'” que aquest divendres està demanant a la ciutat d’Alacant un nou model de finançament autonòmic més just i més inversions per a la província d’Alacant.

Aitana Mas ha realitzat aquestes declaracions durant la roda de premsa posterior a la reunió del Ple del Consell que s’ha celebrat a Alacant per mostrar el nostre suport amb la reivindicació de la Plataforma, i ha destacat que en aquestes reivindicacions “ens trobaran tota la societat valenciana unida, perquè els valencians i valencianes no volem ser més que ningú però estem farts de ser sempre menys que la resta”.

En aquest sentit, ha assenyalat que l´objectiu és “reclamar al Govern d´Espanya concret d´una vegada per totes un model nou de finançament que no discrimini la nostra terra, amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies” així com reivindicar “més inversions per a una part important del nostre petit territori com és Alacant”.

“Volem que als Pressupostos Generals de l’Estat es destinin les inversions que ens corresponen pel nostre pes poblacional i la nostra aportació al PIB nacional, tenint en compte, a més, el maltractament que aquesta terra pateix any rere any aquesta província”, ha afirmat.

“De fet, -ha prosseguit- Alacant continua sent la darrera província en inversions per habitant de tot Espanya quan és la cinquena província que aporta més al PIB de l’Estat, amb una inversió prevista per persona de 85,48 euros quan la mitjana estatal és de 283,72 euros”.

Així, a més de revindicar la reforma immediata del sistema de finançament i l’habilitació de mesures transitòries, el Consell se suma a l’exigència que “les inversions recollides als Pressupostos Generals de l’Estat, s’executin realment” i “l’establiment de mecanismes de compensació perquè el model nou no neixi llastat per la injustícia diferida dels anteriors”.

Projecte territorial estratègic a Elx

D’altra banda, el Ple del Consell ha aprovat la declaració de la iniciativa de l’empresa Payload Aerospace com a Projecte Territorial Estratègic (PTE) per a la instal·lació d’una nova planta per a la fabricació de vehicles espacials reutilitzables situada a l’entorn d’Elx.

La vicepresidenta ha destacat que suposarà “una inversió inicial de 34 milions dʻeuros que aconseguirà els 125 el 2025 i la creació de 325 llocs de treball dels quals el 90% tenen un perfil dʻelevada qualificació en tecnologia (STEM)”.

Així mateix, ha ressaltat que aquest projecte “donarà més visibilitat i posicionament del nostre territori en un sector com l’aeronàutic, líder i de fort creixement a l’escala internacional”, a més de “reforçar la nostra candidatura per acollir la seu de l’Agència Espacial Espanyola ”

“També ens permetrà ser un referent en la retenció i la captació de talent en sectors d’elevada qualificació tecnològica, incentivant a més la formació d’experts aeronàutics a les universitats valencianes” entre altres avantatges.

Protecció de ‘Penya-Segats de la Marina’

El Consell ha aprovat avui també la declaració com de l’espai ‘Penya-Segats de la Marina’ com a Zona Especial de Conservació el Lloc d’Importància Comunitària (LIC) Penya-segats de la Marina, situats al litoral del Benitatxell i part de costa de Xàbia i Teulada-Moraira i la seva integració a la xarxa Natural 2000 pel seu gran interès mediambiental

En aquest sentit, Aitana Mas ha ressaltat que el Consell “està fermament compromès en la defensa i protecció dels espais naturals amb un valor ambiental excepcional, i, pas a pas, avancem en l’ordenació d’aquesta Xarxa al territori valencià, a la línia del que exigeix ​​l’Estratègia de la Unió Europea per a la Biodiversitat per a l’any 2030”.

Resposta del Consell davant de les pluges i incendis

D’altra banda, el Consell ha acordat avui iniciar el procés per pal·liar els danys produïts per les fortes pluges caigudes entre el 10 i el 13 de novembre. D’aquesta manera, els municipis afectats tenen un termini de 30 dies a partir de la publicació al DOCV per presentar les estimacions de danys i despeses extraordinàries.

A això se suma la ratificació de la declaració d’emergència de les obres dutes a terme, per valor de 2,17 milions d’euros, per pal·liar els danys ocasionats pels incendis ocorreguts als mesos de juliol i agost que van afectar els municipis de Vall d’Ebo (Alacant), Costur i Bejís (Castelló) i Venda del Moro i Carrers (València).

Aitana Mas ha destacat la “ràpida actuació del Consell per aconseguir, com més aviat millor, la tornada a la normalitat de les zones que s’han vist afectades”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: