Els nadons nascuts després d’una amenaça de part prematur tenen major risc de patir trastorns de l’espectre autista

El Grup de Recerca en Perinatología de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS La Fe) ha publicat un article en què s’identifica un nou clúster en els trastorns de l’espectre autista (TEA).

Segons l’estudi “Early Signs of Autism in Infants Whose Mothers Suffered from a Threatened Preterm Labour: A 30-Month Prospective Follow-Up Study” publicat a European Child & Adolescent Psychiatry, els nadons nascuts després d’una amenaça de part prematur tenen un major risc de patir trastorns de l’espectre autista (TEA).

L’estudi suggereix que els nadons nascuts després amenaça de part prematur (APP) poden ser un grup no descrit, és a dir, un nou clúster, amb característiques que els diferencien d’altres poblacions de risc.

Aquestes troballes recolzen la necessitat d’una avaluació rutinària dels nadons nascuts després APP i de la detecció dels símptomes de l’impacte psicofisiològic de l’APP a les mares

Des de la amenaça de part prematur fins als 30 mesos d’edat

L’estudi s’ha realitzat amb un grup de 111 parelles mare i nadó reclutades en el moment de la diagnosi de l’amenaça de part prematur i un grup de control de 47 parelles de mare i nadó sans per completar el seguiment.

Independentment que finalment hi hagués un part prematur, els nadons nascuts després APP van mostrar una major càrrega de símptomes autistes als 30 mesos d’edat que els nadons sense APP.

Els nadons nascuts després APP presentaven pitjors habilitats de comunicació i de resolució de problemes, menor somriure i riure i major reactivitat vocal als 6 mesos. Es tracta de factors que prediuen una major càrrega de símptomes autistes als 30 mesos.

A més, els nivells més alts d’impacte psicofisiològic de l’APP o símptomes d’ansietat en les mares diagnosticades amb APP també van predir una major càrrega de símptomes autistes per als nadons a l’edat de 30 mesos.

Els autors han explicat que l’estudi d’aquesta població pot aportar informació sobre els fonaments fisiopatològics dels TEA gràcies a la identificació d’aquest nou clúster. Són trets que presenten nens i nenes les mares van patir una amenaça de part prematur durant l’embaràs, fins i tot quan el part va anar a terme.

La doctora Ana García Blanco, autora de la investigació, assegura que “aquestes troballes ens permetran millorar la prevenció i la detecció precoç per iniciar una intervenció primerenca quan el diagnòstic no estigui plenament establert ‘.

Premi per a la investigació en trastorns de l’neurodesenvolupament

L’Associació Espanyola de Psiquiatria del Nen i de l’Adolescent ha reconegut a el Grup de Perinatología de l’IIS La Fe amb el Premi d’Investigació 2020 pel projecte PERISTRESS.

PERISTRESS és un projecte finançat per l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) que tracta de dilucidar quin paper té els factors d’estrès perinatal i els factors genètics i epigenètics en l’inici i curs dels trastorns de l’neurodesenvolupament.

L’equip que dirigeix ​​la doctora Ana García Blanco realitza un estudi de seguiment des que les mares pateixen una amenaça de part prematur fins que els nens compleixen 6 anys a la recerca de variacions epigenómicas associades a l’inici i curs dels trastorns de l’neurodesenvolupament en prematurs.

A través d’PERISTRESS, el Grup de Recerca en Perinatología col·labora amb personal de Neonatologia, d’Obstetrícia i Psiquiatria i Psicologia Clínica de l’Hospital La Fe per caracteritzar el desenvolupament psicosocial dels nens prematurs i per estudiar els factors de risc genètic, ambiental i sociofamiliar.

Això ajudarà a identificar de manera primerenca als nens amb major risc de desenvolupar aquestes alteracions, el que és clau per diagnosticar i intervenir precoçment i millorar el pronòstic d’unes alteracions que cada vegada són més freqüents i afecten en major mesura a la qualitat de vida de milers de famílies.

Informació i Foto: Generalita tValenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: