Els hospitals valencians van realitzar més de 1.200 intervencions de glaucoma a través de cirurgia ambulatòria el 2021

Els hospitals de la xarxa pública de la Conselleria de Sanitat van realitzar un total de 1.258 intervencions de glaucoma a través de cirurgia major ambulatòria el 2021: 692 a la província de València, 524 a la d’Alacant i 42 a la de Castelló. Per la seva banda, la FOM (Fisabio-Oftalmologia Mèdica) va realitzar més de 300 cirurgies.

El glaucoma és una malaltia crònica del nervi òptic que, si no es tracta, condueix a una pèrdua important de visió. Segons l’Organització Mundial de la Salut, és la segona causa de ceguesa irreversible al món. Afecta principalment persones majors de 40 anys i les que tenen antecedents familiars de glaucoma.

La prevalença del glaucoma crònic a la població general és del 3%. El pateixen al voltant d’un 60 milions de persones a tot el món, de les quals 8,4 milions són cegues. A Espanya hi ha més d’un milió de persones que pateixen la malaltia i el 50% de les persones que ho pateixen no ho saben.

La importància de la detecció precoç

“És molt important sensibilitzar la importància d’una detecció precoç”, afirma Cristina Peris, directora mèdica de FOM. Aquest és l?objectiu del Dia Mundial del Glaucoma, que se celebra el 12 de març.

Un dels factors de risc principals és l’augment de la pressió intraocular. Aquesta hipertensió ocular pot generar pèrdua del teixit nerviós que conforma el del nervi òptic, amb la pèrdua del camp visual de manera progressiva i fins i tot de la visió de manera irreversible.

Segons Cristina Peris, “el problema més gran rau en el fet que la hipertensió ocular cursa normalment sense símptomes i el pacient només s’adona de la pèrdua visual quan la situació està molt avançada, i la recuperació del camp visual i de la funció del nervi òptic no ja són possibles”.

Des del començament del dany fins que el pacient se n’adona poden transcórrer anys. Per això “el diagnòstic i el tractament precoç són fonamentals per evitar l’avenç de la malaltia”, recalca Peris.

Diagnòstic i tractament

El tractament normalment es realitza amb col·liris en gotes que disminueixin la tensió, i en casos més avançats amb làser i cirurgia.

Un diagnòstic primerenc evita la ceguesa en el 95% dels casos. Per fer-ho, cal fer un examen del nervi òptic i mesurar la pressió ocular a través d’una tonometria.

Per Peris, “la millor manera de celebrar el Dia Mundial del Glaucoma és consultar amb un metge oftalmòleg.” En aquesta revisió, el metge oftalmòleg realitza exàmens de la pressió intraocular, fons d’ull per analitzar el nervi òptic, camp visual i proves fotogràfiques del nervi òptic com poden ser l’OCT (Tomografia de Coherència Òptica).

La pressió intraocular normal se sol situar per sota de 21 mm Hg. En determinades situacions patològiques, aquesta pot augmentar ja sigui de forma aguda o crònica. Aquest augment de pressió provoca el dany del nervi òptic, fet que suposa la pèrdua progressiva de la visió perifèrica. En la majoria dels casos aquesta alteració és gradual i indolora, per la qual cosa molts pacients no la perceben fins que és permanent i irreversible.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: