Els cartells de cinema japonesos i polonesos dels 60 i 70 inspiren el cartell realitzat per Luci Gutiérrez per a Cinema Jove

Els cartells japonesos, en concret l’obra de Tadanori Yokoo, i els afitxes de cinema polonés dels seixanta i els setanta són les principals referències gràfiques de les quals ha partit la il·lustradora catalana Luci Gutiérrez per a desenvolupar el cartell de la 37 edició de Cinema Jove, la imatge de la qual s’ha revelat durant una xarrada oberta amb el públic a la Sala 7 de l’Edifici Rialto.

El Festival Internacional de Cinema de València reafirma la seua aposta pels artistes gràfics més rellevants del panorama actual. Durant les últimes edicions, el disseny de la imatge oficial de Cinema Jove va recaure en creadors com Joan Quirós, Marta Pina, David de las Heras, Daniel Rueda i Anna Devís.

Gutiérrez, que ha estat acompanyada de Carlos Madrid, director de Cinema Jove, i de la directora d’art del festival, Ada Diez, ha compartit amb els assistents a l’esdeveniment algunes de les claus del seu procés creatiu. “La meua idea inicial era dibuixar el primer pla d’un personatge en el rostre del qual passaren coses que remeteren a diferents gèneres de cinema. Això em portava a pensar en la mescla d’estranyesa i fantasia que transmeten pel·lícules japoneses d’animació com ‘Paprika’. Després em vaig adonar que era millor presentar el personatge de cos sencer, perquè es vera clarament que es tractava d’un espectador de cinema. Em va vindre llavors a la memòria ‘Angoixa’ de Bigas Luna, en el sentit de com es posa el focus en la influència que exerceix una pel·lícula sobre qui l’està mirant”.

Gutiérrez, col·laboradora habitual de publicacions capdavanteres com ‘The New York Times’, ‘The Wall Street Journal’ i ‘The New Yorker’, va revelar el simbolisme que hi ha darrere de l’elecció dels colors del cartell: “El blau és una reinterpretació de la foscor de la sala de cinema i el roig és una referència implícita a les clàssiques butaques i el teló de la pantalla”. Pel que fa als detalls que acompanyen la figura principal (una pistola, una persecució de policia, un coet), la il·lustradora estableix un clar paral·lelisme de la seua obra amb l’eclosió de les pel·lícules de ciència-ficció i aventures dels anys huitanta.

Per a Ada Diez, l’obra que ha desenvolupat Gutiérrez per a la 37 edició del festival evoca multitud de sensacions i situacions intrèpides. “El murmuri d’un secret; la por a monstres gegants destructors d’urbs; la urgència de recórrer la ciutat esquivant persecucions; la resolució de misteris… Luci Gutiérrez ha aconseguit incloure molts temes en un sol cartell, utilitzant, per a fer-ho, una línia clara, colors potents i detalls de gran exquisidesa i subtilesa”.

‘Binge Loving’, primer curtmetratge de la Secció Oficial 2022

Després de la xarrada es van projectar dos curtmetratges: ‘Rehearsal’, guardonat l’any passat amb la Lluna de València al millor curtmetratge, i ‘Binge Loving’, cinta dirigida pel belga Thomas Deknop i inclosa en la Secció Oficial de Cinema Jove 2022.

En ‘Rehearsal’, el director i guionista nigerià Michael Omonua retrata els assajos d’un grup d’actors en el Teatre Nacional de Nigèria. Els intèrprets encarnen, al seu torn, els membres d’una església que tracten de captar nous adeptes a la seua fe. Un interessant drama en què les fronteres entre l’església i el teatre, entre la fe i la credibilitat, comencen a esborrar-se.

‘Binge Loving’ s’estrena a Espanya de la mà de Cinema Jove després de recollir premis com l’Ensor Award i el premi al millor curtmetratge belga en el Leuven International Short Film Festival. L’acció comença quan un detectiu privat rep l’encàrrec d’una dona perquè perseguisca el seu marit perquè sospita que té una amant.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: