El Telescopi espacial James Webb i la presentació de la revista Mètode, a l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA

L’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant ha programat dues sessions noves aquesta setmana. La primera tindrà lloc demà dimarts 5 d’abril, a les 19 hores, en format en línia, amb l’astrofísic i professor de Recerca del CSIC al Centre d’Astrobiologia a Madrid, Santiago Arribas Mocoroa, com a protagonista. Arribas impartirà la conferència “El telescopi espacial James Webb: un gran repte tecnològic per avançar en el coneixement de l’univers” (Enllaç de la sessió: https://bit.ly/3IprJn7). El telescopi espacial James Webb (JWST) va ser llançat a l’espai el 25 de desembre passat. És el projecte prioritari de la NASA per a l’exploració de l’Univers i es desenvolupa en col·laboració amb les agències espacials europea (ESA) i canadenca (CSA). És considerat el successor de l’icònic telescopi Hubble i representa una versió molt millorada del mateix, gràcies als avenços tecnològics que incorpora. Per això James Webb podrà estudiar objectes, regions i èpoques en la història de l’Univers fins ara inexplorades, i així fer aportacions fonamentals a molts camps de l’Astronomia.

La segona cita, el dijous 7 d’abril a les 18 hores a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) serà la presentació del nou número de la Revista Mètode on s’analitza la importància de les zones àrides i els efectes de la desertificació al territori. Per presentar aquesta edició i el seu contingut, coordinada pels professors de la Universitat d’Alacant Fernando T. Maestre, Jaime Martínez-Valderrama i Emilio Guirado, es durà a terme una taula rodona amb especialistes en els processos de desertificació a la Comunitat Valenciana: Susana Bautista, professora de la UA i investigadora de l’Institut Multidisciplinar per a l’Estudi del Medi Ambient Ramon Margalef; Anna Mateu, periodista especialitzada en medi ambient i cap de redacció de Mètode; i Fernando Maestre, director del Laboratori d’Ecologia de les Zones Àrides i Canvi global i Premi Jaume I 2020, a la categoria de Medi Ambient. Presentaran l´acte Salvador Ordóñez, director de l´Aula de Ciència i la Tecnologia, i Martí Domínguez, director de la revista Mètode.

Les zones àrides ocupen aproximadament el 40% de la Terra i, lluny de la imatge general que se’n pot tenir, són espais amb una gran biodiversitat i una gran importància econòmica i social. Però el canvi climàtic i la sobreexplotació de recursos tenen un fort impacte en aquestes zones i poden produir la degradació i la desertificació del sòl. Com afecten aquests processos al nostre territori? L’informe del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l’ONU presenta un panorama poc optimista per al sud de la zona mediterrània, una reducció dels recursos hídrics i una degradació del sòl. Què es pot fer per disminuir aquest impacte?

Aquestes activitats compten amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació, mitjançant UA Divulga, Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) de la UA. #AulaCienciaUA.

Santiago Arribas Mocoroa

És professor de recerca del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) al Centre d’Astrobiologia a Madrid. Ha treballat també en altres institucions científiques nacionals i estrangeres entre les que destaquen, l’Institut d’Astrofísica de Canàries, la Universitat d’Oxford, l’Agència Espacial Europea (ESA), i l’Institut Científic del Telescopi Espacial Hubble (STScI), a Baltimore, EUA realitzat nombrosos estudis d’astrofísica estel·lar i extragalàctica, centrant la seva recerca actualment en el camp de la formació i evolució de galàxies. També ha contribuït al desenvolupament d’instrumentació astronòmica per a diversos telescopis. Participa en el projecte del Telescopi Espacial James Webb (JWST) des de fa més de dues dècades, i coordina actualment diversos programes científics que es duran a terme amb aquest telescopi. Aquests tenen com a finalitat estudiar les galàxies i forats negres que es van formar a l’Univers primigeni.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: