El sistema de la dependència de la Comunitat Valenciana atén actualment a 74.152 persones a través d’algun tipus de servei o prestació

El sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén, actualment, a 74.152 persones a través d’algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprèn de l’informe que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que pot consultar a la pàgina web d’aquest departament consultar aquí.

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que durant el mes de novembre es van realitzar un total de 2.652 resolucions, el que suposa una xifra rècord en l’actual legislatura i evidencia el gran esforç que s’està realitzant en el àrea de la dependència.

En aquest sentit, ha assenyalat que des de juliol de 2015 s’han incorporat 59.286 nous beneficiaris al sistema de dependència, 22.287 persones durant aquest any.

Oltra ha afirmat que l’agilització en la resolució d’expedients i en la incorporació, per tant, de nous beneficiaris al sistema es deu «al pla d’impuls dissenyat per la Conselleria amb l’objectiu de reduir el nombre de persones pendents d’atendre que hi havia a inici d’aquesta legislatura i que arribava a les 45.000 persones «. Des de llavors, la llista d’espera s’ha reduït en 22.519 persones.

Així mateix, la vicepresidenta ha ressaltat el nombre de sol·licituds presentades, ja que des de principis d’any s’han registrat 22.078 noves sol·licituds, 2.261 al mes de novembre.

Sistema de valoracions

D’altra banda, el nou sistema de valoracions implantat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha permès incrementar també de forma constant i progressiva el nombre de valoracions.

Així, al llarg d’aquest any s’han realitzat 27.749 valoracions, 2.884 d’elles durant l’últim mes, una quantitat que ha anat creixent en els quatre últims anys, «tenint en compte que en tot el 2014 es van realitzar un total de 8.623 valoracions «, ha matisat la vicepresidenta.

Pel que fa al cost de les prestacions econòmiques, Oltra ha puntualitzat que la Conselleria ha abonat en el que va d’any un total de 245.400.000 d’euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments i retroactivitat. L’import de la nòmina de novembre ascendeix a 19,4 milions.

De les 74.152 persones en situació de dependència incloses en el sistema, al voltant del 46 per cent reben atenció especialitzada a través de serveis residencials, centres de dia, habitatges tutelats, centres d’atenció primerenca o CRIS, oa través d’una prestació econòmica vinculada a servei residencial o de centre de dia.

La resta reben una prestació econòmica per cuidador de l’entorn familiar, tal com el sol·licitant i la seva família i el treballador social acorden com a millor recurs per a la situació personal del demandant.

Canvis en el model d’atenció a la dependència

La vicepresidenta ha destacat que els avenços constants i creixents en valoracions i resolució d’expedients són resultat «dels canvis produïts des de l’inici de la legislatura en la gestió del sistema d’atenció a la dependència».

En aquest sentit ha assenyalat que en matèria de personal no només s’han reforçat els serveis de dependència de la conselleria amb nous funcionaris, sinó també els serveis municipals «amb un important increment pressupostari per crear una xarxa professional que permeti als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients «.

Així mateix, els pagaments mensuals que es realitzen no només per les nòmines, sinó també els corresponents al pagament de la retroactivitat i a hereus s’abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes.

La vicepresidenta ha recordat que per segon any consecutiu «aquests avenços han estat avalats per l’Observatori de dependència», que en el seu últim informe presentat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials constata la bona marxa en la gestió d’aquests ajuts a la Comunitat Valenciana, i la situa com una de les autonomies on més ha avançat el sistema d’atenció a la dependència el 2017.

‘Copagament encobert’

La vicepresidenta també ha recordat que la setmana que es farà efectiva la devolució d’ofici de 18,4 milions d’euros a 4.000 persones en situació de dependència corresponents al ‘copagament encobert’ que va aplicar l’antic govern en forma de retallades en les prestacions.

Aquesta mesura, ha incidit, implica «complir amb el compromís adquirit a l’inici d’aquesta legislatura de reparar el dret d’aquestes persones, indemnitzar pels danys i perjudicis causats i tornar-los els diners que no van percebre de manera injusta».

La vicepresidenta també ha assenyalat que la següent mesura serà tornar el copagament a aquelles persones que van haver de pagar «injustament» en residències o centres assistencials. En total, «són prop de 12.000 persones les afectades pels diferents copagaments que va aplicar el PP quan governava i que el Consell del Botànic

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: