El servei de rehabilitació de l’Hospital Arnau de Vilanova incorpora pictogrames per facilitar la mobilització i seguretat dels pacients

El servei de rehabilitació de l’Hospital Arnau de Vilanova ha incorporat una sèrie de pictogrames amb la finalitat de facilitar la mobilització i seguretat dels pacients.

Amb el lema ‘el pictograma prevé’, es pretén oferir al personal sanitari i no sanitari informació sobre la localització de la patologia del pacient ingressat per evitar-li danys afegits com a conseqüència de la seva mobilització. En aquest sentit, a través de senzills emoticones i dibuixos que representen les parts del cos i possibles lesions, es pretén anticipar la ubicació d’aquesta lesió al professional que vagi a atendre al pacient.

El desconeixement ocasional del personal que té com a funció desplaçar al pacient amb limitacions de mobilitat requereix la recerca i elaboració d’instruments que, de manera senzilla però eficaç, informin als treballadors de les tècniques o mesures específiques i adequades que s’han d’utilitzar en l’esmentada mobilització : canvi d’ubicació, utilització de dispositius com grues o canvis posturals.

Joan Carles Jordà, fisioterapeuta del departament i impulsor d’aquesta iniciativa per a la comunicació del personal, ha explicat “que els pictogrames són un signe clar i dinàmic que sintetitza un missatge, i el personal sanitari el responsable d’assenyalar el lloc de la intervenció, lesió o deficiència, i així ajudar al pacient a identificar la seva patologia “.

El personal de la planta de traumatologia de l’Hospital Arnau de Vilanova, -enfermeros, TCAES i zeladors-, han participat en una sessió explicativa oferta pels membres del servei de rehabilitació per conèixer aquesta iniciativa i posar-la en marxa els pròxims dies.

La incorporació a la pràctica professional sanitària de tècniques comunicatives que reforcin la relació entre el pacient i el professional sanitari que el tracta, pot ser d’una enorme importància a l’hora d’optimitzar l’eficàcia del tractament i de la imatge de qualitat del sistema sanitari públic .

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: