El Servei de Nutrició i Dietètica de l’Hospital d’Alzira alerta dels efectes nocius del consum continuat de begudes energètiques

El Servei de Nutrició i Dietètica de l’Hospital Universitari de la Ribera alerta del consum continuat de begudes energètiques, tenint en compte els efectes negatius que aquest tipus de productes pot tenir sobre la salut.

Segons personal expert, aquestes begudes contenen unes elevades dosis de cafeïna i sucre, així com altres estimulants com el guaranà que, a mitjà i llarg termini, poden provocar alteracions del son, irritabilitat, problemes de concentració, hipertensió, diabetis i trastorns cardiovasculars i neurològics .

Pel que fa a la cap del Servei de Nutrició i Dietètica de l’Hospital d’Alzira, Pilar Luna, “el nivell de cafeïna present, per exemple, en una llauna de 300 ml d’una beguda energètica equival a 4 cafès, una dosi d’estimulant que pot ser potencialment perillosa per a qualsevol persona”.

En aquest sentit, està demostrat que poques hores després d’ingerir aquest tipus de productes, el cos humà augmenta de manera considerable els seus nivells d’estrès, el ritme cardíac i la pressió arterial, factors de risc gens recomanables en nens, adolescents i dones embarassades o en període de lactància.

Així mateix, personal especialista adverteix que aquest tipus de refrescos contenen uns nivells elevats de sucre, ja que “amb una llauna de 300 ml de beguda energètica, una persona ja estaria superant, en una sola ingesta, la quantitat diària recomanada de sucre simple, una de les principals causes de diabetis en els adults avui dia”.

Segons el Servei de Nutrició de l’Hospital d’Alzira, un altre dels aspectes que cal tenir en compte és que les begudes energètiques no són productes dissenyats per a la rehidratació després de la pràctica esportiva, i menys en aquesta època de l’any d’altes temperatures. Després de qualsevol activitat física el que és recomanable sempre és la hidratació amb aigua.

En combinació amb l’alcohol

Un altre dels perills sobre els quals adverteixen diferents especialistes fa referència a la conjunció de begudes energètiques amb begudes alcohòliques, ja que aquesta combinació augmenta significativament les concentracions d’alcohol i cafeïna a la sang.

Així, diversos estudis demostren que el consum de totes dues begudes condueix a estats subjectius alterats que, entre altres efectes, inclou una disminució de la percepció de la intoxicació etílica.

En aquest sentit, la cafeïna emmascara l’efecte depressor de l’alcohol i, com a conseqüència, hi ha més risc de continuar bevent. A més, cal tenir en compte que els efectes de la cafeïna i l’alcohol depenen en gran mesura de la massa corporal de la persona, per la qual cosa, com més baix és el pes, més dosi rep l’organisme, “tot i que això no vol dir que persones de pes corporal elevat no corrin risc amb el consum d’aquest tipus de begudes”, matisa la cap del Servei de Nutrició i Dietètica del centre de la ciutat.

Per acabar, diversos especialistes recomanen no recórrer a les begudes energètiques per superar problemes puntuals de cansament o esgotament. “Per aquests casos, és preferible respectar les hores de descans, una bona hidratació i una dieta sana i saludable amb productes de temporada”, conclou la doctora Luna.

Cal destacar que l’Hospital d’Alzira s’alinea així amb la campanya nacional de recomanacions sobre el consum de begudes energètiques, en què participen organismes i entitats com el Ministeri de Consum, el Ministeri de Sanitat, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, o el Consell de Consumidors i Usuaris, entre d’altres.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: