El Pressupost de la Generalitat de 2023 prioritzarà el suport econòmic a famílies i sectors productius davant de la inflació i l’execució de fons de la UE

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat aquest dilluns l’ordre d’elaboració dels comptes de la Generalitat del proper exercici 2023 que ve marcada per dos objectius prioritaris: continuar adoptant mesures per pal·liar els efectes econòmics a les famílies i als sectors productius de la Comunitat com a conseqüència de l’escalada de preus derivada de la invasió de Rússia a Ucraïna; i avançar en l‟execució dels fons europeus procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR).

L’ordre d’elaboració estableix també que les polítiques de la Generalitat s’orientaran prioritàriament al compliment de les mesures i els objectius que es van establir conjuntament en el marc de la Mesa General de Diàleg Social, després de la signatura de l’Acord per a la Recuperació Econòmica i Social de la Comunitat Valenciana, Alcem-nos, i en el desenvolupament de les polítiques contemplades a l’acord de l’actual legislatura.

“Aquestes mesures se centren en el canvi del model productiu, la creació dʻocupació, la prestació de les polítiques educatives, sanitàries i socials, a més de la lluita compta lʻexclusió social i la potenciació de polítiques dʻintegració i igualtat”, ha explicat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España.

Crisi econòmica

“Actualment ens enfrontem a un nou escenari, com a conseqüència de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que ha provocat una crisi derivada de l’escalada dels preus de les matèries primeres i dels béns intermedis, cosa que està generant un alentiment del creixement econòmic”, ha explicat el conseller.

“Des del Consell ja vam començar el 2022 a adoptar un conjunt de decisions per fer front a aquesta situació, sense oblidar a més que encara ens estem recuperant de les conseqüències de la COVID-19. Ara el 2023 continuarem adoptant mesures que pal·liïn els efectes econòmics, directes i indirectes, derivats de l’alta inflació i que millorin la situació de la ciutadania i les empreses”, ha apuntat Arcadi España.

Fons Europeus

“També prioritzarem l’execució dels fons europeus procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, que seguiran tenint un reflex essencial per al desenvolupament de les polítiques de la Generalitat”, ha indicat el titular d’Hisenda abans d’avançar en aquesta línia que els eixos principals que hauran de prioritzar les conselleries seran els de “la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial, i la igualtat de gènere, els quals marcaran a mitjà i llarg termini, a través d’importants reformes i inversions, el camí del futur desenvolupament econòmic de la Comunitat Valenciana”.

De fet, el responsable d’Hisenda ha traslladat “la importància de prioritzar la despesa d’acord amb els objectius perseguits, per la qual cosa hauríem de fer una revisió de les partides en vigor i evitar creixements injustificats amb l’objectiu d’orientar els recursos disponibles cap a el procés de recuperació econòmica i social”.

Finançament autonòmic

Arcadi España també ha lamentat que el període d’elaboració del pressupost de la Generalitat arrenqui sense que hagi tingut lloc la revisió del sistema de finançament de les comunitats autònomes

“Aquest model no garanteix el principi constitucional de suficiència financera per a la Comunitat Valenciana. Això, unit al context previst per al 2023, deriva en una necessitat més gran de recursos per part del Consell per pal·liar els efectes de la crisi i impulsar la recuperació econòmica i social”.

En aquest punt Arcadi España ha valorat que la Comunitat Valenciana rebi el 2023 els majors ingressos de la història derivats de model de finançament, però ha reclamat “l’aplicació d’objectius de dèficit asimètrics per a les autonomies i una compensació pel deute històric derivat del infrafinançament”.

Marc legal

L’ordre també preveu l’inici dels treballs previs necessaris per a la posada en marxa del nou sistema d’informació economicofinancera de la Generalitat (NEFIS), per avançar en la seva implantació, paral·lelament a l’elaboració del pressupost 2023.

L’ordre publicada al DOGV dóna publicitat i dota de transparència un procés tan rellevant com és el de l’elaboració dels pressupostos de la Comunitat Valenciana. En aquest marc, i d’acord amb allò previst a la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana, se’n donarà publicitat, a través de la pàgina web de la Generalitat, tant del projecte de pressupost una vegada aprovat pel Consell, com del pressupost definitiu aprovat per les Corts.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: