El Pla Vega Renhace de el Consell presenta el document d’al·legacions a el Pla de Gestió de Risc d’Inundacions per a la conca del Segura

El Pla Vega Renhace de el Consell ha presentat el document d’al·legacions a el Pla de Gestió de Risc d’Inundacions (PGRI) a la conca de l’Segura (2022-27) de la Confederació Hidrogràfica de l’Segura (CHS). Un document que ha coordinat el catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional i comissionat de el Pla Vega Renhace, Jorge Olcina, en el qual es consideren apropiades les actuacions de l’PGRI, si bé es matisen algunes d’elles.

Així mateix, el document contempla una sèrie de consideracions, observacions i valoracions cientificotècniques per perfeccionar el PGRI de la conca de l’Segura. A més, s’ha anat un pas més enllà i s’han realitzat algunes propostes alternatives, perquè les tingui en consideració la CHS.

El director de l’Oficina de el Pla Vega Renhace a Oriola, Antonio Alonso, ha presentat les al·legacions en mà i per registre d’entrada a l’oficina de la Confederació Hidrogràfica de l’Segura a Oriola. El termini d’exposició pública per presentar al·legacions a l’PGRI conclou demà, dimecres 22 de setembre.

Per elaborar i redactar el document, de 91 pàgines, l’equip tècnic d’aquest pla ha treballat de manera conjunta amb membres de el Consell Assessor de el Pla Vega Renhace de Consell, estudiant en profunditat el PGRI i analitzant quins punts es poden millorar. En el document d’al·legacions han col·laborat, amb les seves idees i reflexions, els següents membres de el Consell Assessor de l’Vega Renhace: José Manuel López Grima, José Manuel Carrillo, i Ricardo Abadia.

Cinc principis fonamentals

“Les al·legacions s’han organitzat al voltant de cinc principis que es consideren fonamentals a l’hora d’abordar el risc d’inundació al Baix Segura: la laminació de les aigües des de la seva entrada a la comarca fins a la desembocadura, el tractament necessari de l’tram de desembocadura del riu a Guardamar de Segura; l’ús de la xarxa de reg (sèquies i assarbs) com a element de laminació de crescudes ordinàries, la necessitat de millorar l’antic llit del riu Segura en el seu tram final, i la construcció de la cambra ull en el pont de Rojals. a partir d’aquests principis s’argumenten les al·legacions i propostes que s’han incorporat a el document “, ha explicat Jorge Olcina.

El treball abordat pretén ser una proposta de col·laboració amb la CHS, en la millora de Pla de Gestió de Risc d’Inundació, que serà un document fonamental en la planificació i gestió de la conca durant els propers anys.

Cal recordar que el Pla Vega Renhace de la Generalitat traça l’estratègia, a través de 28 actuacions, per convertir la Vega Baixa en un territori resilient a un altre fenomen meteorològic de la DANA o gota freda que va assolar aquesta zona de sud de la província de Alacant en setembre de 2019. Un pla que es sustenta en quatre eixos: infraestructures hidràuliques, emergència climàtica, desenvolupament econòmic i societat.

Una estratègia que té també com a finalitat aconseguir el desenvolupament econòmic i social de la comarca i que ha donat veu als 400.000 habitants de la mateixa a través d’un procés de participació.

El Pla de Gestió de l’Risc d’Inundacions a la conca de l’Segura (2022-2027) juntament amb el Pla Hidrològic de Conca de l’Segura (2022-27), formen part dels documents de planificació essencials en les conques hidrogràfiques espanyoles per als propers anys , en relació amb les determinacions establertes per les directives europees 60/2000 i 60/2007.

Cal assenyalar que els 27 municipis de la comarca del Baix Segura, la població es duplica en període estival, formen part de la Demarcació Hidrogràfica de l’Segura i en el PGRI s’especifiquen les mesures per reduir o evitar els danys que les fortes precipitacions puguin produir a la demarcació de l’Segura.

D’aquí que l’estudi de l’PGRI de la Confederació Hidrogràfica de l’Segura i la posterior presentació d’al·legacions hagi estat una de les prioritats de el Pla Vega Renhace de la Generalitat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: