El Pla Fent Cooperatives ha suposat 32,3 milions en ajudes que han beneficiat a 3.253 cooperatives o entitats representatives del cooperativisme

El Pla Fent Cooperatives ha suposat 32.3 milions en ajudes que han beneficiat a 3.253 cooperatives o entitats representatives del cooperativisme. També destaca la posada en marxa projectes d’emprenedoria col·lectiva, la incorporació de persones sòcies de col·lectius vulnerables i l’ajuda a 1.820 persones en el seu itinerari d’integració laboral.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha presentat al Consell Valencià del Cooperativisme l’avaluació dels indicadors del pla.

Climent ha explicat que “el creixement en PIB del cooperativisme comporta majors nivells de benestar que qualsevol altre tipus d’agrupació econòmica, pels seus principis i per ser empreses de l’economia social”, i per això “suposa un orgull acompanyar en el seu creixement i consolidació a una forma d’empresa que ha passat de representar el 5,9 % del PIB en l’economia valenciana en 2015, al 7 % en 2021”.

El conseller ha manifestat que “en 2023, en paral·lel a les convocatòries que es venen produint de manera ordinària, és temps d’iniciar una revisió orientada a una realitat post-cóvid, on el cooperativisme està cridat a ser una solució empresarial que combat la desigualtat”.

Climent també s’ha referit a la modificació del decret que regula el cooperativisme, la qual ahir en el DOGV, que ve motivada “per la urgència de canvis legislatius per a poder aprovar el reglament del Registre de Cooperatives, per a adaptar-se a les lleis “Crea i Creix” i “Startups” d’àmbit estatal i a altres regulacions com les d’habitatge col·laboratiu i les de despoblament”.

Segons el conseller, “en el context actual de crisi energètica i inflació que dificulta l’accés a aliments o habitatge, amb la modificació del decret s’introdueix major agilitat en el model cooperatiu perquè les cooperatives valencianes milloren la seua competitivitat i es produïsca una transició justa del model productiu per a convertir-se en un territori coop-friendly, facilitant el desenvolupament de cooperatives energètiques, cooperatives d’iniciativa social, cooperatives intergeneracionals d’habitatge col·laboratiu en règim de cessió d’ús, o cooperatives agrícoles polivalents en l’àmbit rural”.

Principals indicadors del Pla Fent Cooperatives

El Pla Fent Cooperatives, és un instrument de polítiques públiques, un fòrum de diàleg amb el sector i la base per a la posada en marxa de programes específics d’estímul del cooperativisme.

Va ser aprovat per primera vegada en 2017. El 2 de novembre de 2020, va veure la llum la segona estratègia, amb noves bases i condicions en funció de les necessitats del sector.

En aquest sentit, el Pla ha propiciat reformes de gran importància, com l’avanç cap a la finestreta única registral que permeta a les cooperatives accedir al mercat en igualtat de condicions que altres figures jurídiques, i que ha suposat el desenvolupament de plataformes digitals per a superar un dèficit històric en la competitivitat de les cooperatives.

També un nou decret de modificació de la llei de cooperatives per a introduir i facilitar els nous models cooperatius, així com la forma amb la qual es pot desenvolupar la col·laboració públic-privada i la iniciativa social per a corregir desigualtats.

I a més, ha permés impulsar diversos programes com:

El programa LLAMP, que va nàixer de la mà del cooperativisme per a promoure l’emprenedoria de triple impacte, ha ajudat a crear 37 cooperatives innovadores en la Comunitat Valenciana, en les seues 2 primeres edicions.
El Programa Base Viva, que ha establit les bases per al desenvolupament normatiu dels habitatges col·laboratius en l’àmbit cooperatiu, ha propiciat la creació de 8 cooperatives de coophousing sènior i intergeneracional, ha generat 28 grups proto-cooperatius i està posant en marxa 5 promocions i 3 licitacions de sòl públic sota aquests preceptes.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: