El Peset diagnostica en menys de 24 hores el 75% dels nous casos de tuberculosi que arriben a Urgències

El Servei de Microbiologia Clínica de l’Hospital Universitari Doctor Peset ha obtingut el premi a la millor comunicació del XXIII Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) pel seu treball ‘Utilitat de combinació de mètodes feno-genotípics en la detecció de casos de tuberculosi multiresistents en un Departament de Salut ‘.

Aquest guardó, que ha rebut l’Hospital Universitari Doctor Peset d’entre les més de mil comunicacions presentades, suposa el reconeixement del congrés més important sobre malalties infeccioses que se celebra a Espanya a la tasca que porta desenvolupant aquest hospital valencià des de fa 25 anys al control de la tuberculosi.

«Estem molt satisfets, però la nostra veritable recompensa és haver aconseguit disminuir en els últims anys a menys de 24 hores la detecció de nous casos de tuberculosi a prop del 75% dels pacients que acudeixen al Servei d’Urgències, podent confirmar de forma ràpida la presència del microorganisme causant així com les possibles resistències al tractament «, ha assenyalat Juan José Camarena, cap de la Secció de Micobacterias del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Aquesta disminució del temps és fonamental per al tractament de les persones afectades i per establir de forma més adequada mesures de control que evitin la transmissió de la tuberculosi, especialment en els casos multiresistents on el tractament habitual no es mostra efectiu.

«Els casos de tuberculosi en aquest departament de salut, igual que a la Comunitat Valenciana, han experimentat una disminució progressiva. Però seguim enfrontant-nos a un 2% de casos multiresistents i quan abans els detectem millor. Per això hem incorporat al nostre treball noves tècniques genòmiques de seqüenciació massiva per analitzar els ceps multiresistents i poder conèixer millor cada cas «, ha explicat Camarena.

La incorporació de les tècniques més actualitzades, que recull la comunicació premiada, ha suposat també la col·laboració entre la Secció de Micobacterias del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset i la Tuberculosi Genomics Unit de FISABIO / IBV-CSIC, dirigida per Iñaki Comas.

«La seqüenciació genòmica com a mètode diagnòstic està cada vegada més introduïda en el laboratori de microbiologia clínica. El nostre estudi retrospectiu demostra que complementa i en alguns casos millora les tècniques de diagnòstic actuals en tuberculosi. El repte és introduir-la com un mètode de diagnòstic de rutina en el futur «, ha explicat Iñaki Comas.

Després 25 anys de treball en aquesta línia de control de tuberculosi, el Servei de Microbiologia Clínica de l’Hospital Universitari Doctor Peset ha publicat diversos articles, tesis doctorals i ha presentat diverses comunicacions a congressos nacionals i internacionals que han ajudat a un millor coneixement de la situació ia poder aplicar en rutina diagnòstica les pautes microbiològiques investigades.

El treball premiat en el XXIII Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) és fruit de la tesi doctoral d’Ester Colomer. Com coautors de la comunicació, també figuren Juan José Camarena, Rosa González, Juan Alberola i José Miguel Nogueira, tots del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset, així com Iñaki Comas i Irving Cancino, de la Tuberculosi Genomics Unit de FISABIO / IBV -CSIC.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: