El personal d’inspecció de la Generalitat podrà accedir a les bases de dades de la notariat per prevenir males praxis i casos de corrupció

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha signat aquest dijous, mitjançant videoconferència, un conveni amb el president de el Consell General de la Notariat, José Ángel Martínez Sánchez, pel qual la Inspecció General de Serveis (IGS) de la Generalitat podrà consultar les bases de dades dels notaris i notàries per a prevenir les males praxis administratives, irregularitats i, en última instància, casos de frau o corrupció.

El Consell General de l’Notariat, en l’exercici de les seves competències i d’acord amb el que estableix la Llei 10/2010 de 28 d’abril de prevenció de blanqueig de capitals i finançament de l’terrorisme, ha creat una base de dades de titularitats reals i una altra de persones amb responsabilitat pública.

El primer dels dipòsits digitals identifica les persones físiques que posseeixen accions o participacions de societats o persones jurídiques mentre que el segon identifica més de 25.000 persones amb responsabilitat pública així com als seus familiars o persones properes amb la finalitat de controlar de manera eficaç els negocis que desenvolupen tots aquells que exerceixen un càrrec públic.

La Llei 22/2018 de 6 de novembre de Inspecció General de Serveis i Sistemes d’Alerta per a la prevenció de males pràctiques en l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental estableix que la IGS podrà nodrir-se de bases de dades internes i externes -com és el cas- per consolidar un sistema d’alertes per prevenir males pràctiques i corrupció. D’aquesta manera, gràcies a l’conveni signat aquest dijous, els inspectors de la Generalitat podran accedir a aquestes bases de dades en les condicions que es determinen en l’acord ja que es tracta d’informació sensible.

Segons ha explicat la consellera, “amb la signatura d’aquest conveni fem un pas molt important en la lluita contra la corrupció i per a la consolidació de el sistema d’alertes contra les males praxis que té la Generalitat”.

En aquest sentit, “cal recordar que la Llei per a la Prevenció de Males Pràctiques en l’Administració va suposar que la Generalitat donava màxim rang normatiu a una iniciativa pionera a Espanya en la detecció precoç de possibles irregularitats”, ha dit.

Per a la consellera, amb aquest acord “tenim una eina més per a la lluita contra la corrupció gràcies a l’ús de potents bases de dades -com les que tenen els notaris-, garantint en tot moment els drets de protecció de dades de caràcter personal”.

El conveni tindrà una durada de quatre anys i en ell s’estableixen els canals mitjançant els quals el notariat compartirà informació amb la Inspecció General de Serveis atenent únicament i exclusivament a raons d’interès públic i aplicant criteris de necessitat i proporcionalitat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: