El Parc Científic de la UA s’uneix al programa nacional APTENISA de captació de talent emprenedor i innovador

El Parc Científic de la Universitat d’Alacant és un dels deu parcs científics espanyols que participen a Aptenisa, un programa coordinat per APTE, Associació de Parc Científics i Tecnològics d’Espanya i finançat per ENISA, organisme que pertany al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme .

Aptenisa és un programa per a la ideació i acceleració empresarial que propiciarà la detecció de 100 idees de negoci i l’acceleració de 32 startups a tot Espanya. L’objectiu és facilitar la creació de noves empreses de base tecnològica i reduir les traves a què s’enfronten durant el seu creixement, fent-les més competitives, és el principal objectiu del programa Aptenisa, en clara sintonia amb els objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya i amb la Llei de creació i creixement d’empreses.

El programa donarà suport a l’emprenedoria des de la idea inicial fins a la fase d’acceleració, validació del model de negoci i constitució mitjançant una metodologia comuna, basada en les metodologies Candy Innovation Model i Lean Launch Pad, que desenvoluparà els 10 parcs científics i tecnològics que participen a la seva primera edició.

Aptenisa s’emmarca dins del programa que impulsa l’emprenedoria a la Universitat d’Alacant ua:emprèn i fa una crida a tota la comunitat universitària per identificar des d’avui, i fins al proper 19 d’abril, projectes d’empresa científic tecnològics innovadors, tant sorgits de estudiants i egressats com des de l’investigador.

Maria Jesús Pastor, vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA ha manifestat que la Universitat d’Alacant, amb el seu programa d’impuls a l’emprenedoria ua:emprèn fa anys que treballa per donar suport al talent emprenedor que sorgeix de la comunitat universitària. “Ara, la nostra participació a Aptenisa ve a reforçar aquest compromís ia oferir una nova eina per fer possible que idees empresarials innovadores es converteixin en realitat. A més, els projectes que participin en aquest programa tindran més visibilitat i projecció a nivell nacional a més de comptar amb el suport de professionals de primer nivell per ajudar-los en el seu desenvolupament empresarial, gràcies a la col·laboració amb la resta de parcs participants, amb APTE i amb ENISA”.

A més, i comptant amb la infraestructura de la UA a la província d’Alacant a través de les seus universitàries, el programa s’obrirà a la possible participació d’emprenedors de tota la província que tinguin una idea de negoci innovadora.
Aptenisa

Des de l’ENISA s’ha valorat molt positivament aquesta col·laboració. “Els parcs científics i tecnològics acullen empreses d’alt valor afegit pel que fa a R+D+i que també requereixen suport i finançament, no només en els projectes, sinó en els models de negoci i el llançament al mercat. Unir forces és bàsic per impulsar l’emprenedoria innovadora i fer-ho, en aquest cas, de la mà d’APTE esperem que sigui una gran oportunitat per a moltes empreses”, assenyala José Bayón, CEO d’ENISA. “Ambdues institucions aportarem a més del finançament, la pedagogia i el coneixement d’un sector que resulta fonamental per fer avançar no només l’economia del país, sinó també les oportunitats dels que emprenen i generen riquesa amb la seva vàlua”, afegeix el directiu .

Per la seva banda, per a Felipe Romera, president d’APTE, “aquest programa suposa un gran suport per part d’ENISA a la capacitat que tenen els parcs científics i tecnològics de fomentar l’emprenedoria i tutelar el creixement d’empreses innovadores, disruptives i de base tecnològica. Aquesta capacitat es veurà reforçada amb l’aplicació d’un model comú a tots els parcs participants i la col·laboració entre ells per fomentar, no només el desenvolupament d’aquestes startups, sinó també les sinergies i la col·laboració entre elles, aspecte aquest darrer, molt important per assegurar la sostenibilitat i la competitivitat d’aquestes iniciatives”.

El Candy Innovation Model és una metodologia basada en quatre fases (Desafiaments-Idees-Prototipus-Escalat) presentada al Congrés Internacional 2017 de la IASP – International Association of Science Parks and Areas of Innovation pel professor Josep M. Pique de La Salle- URL. Per la seva banda, Lean Launch Pad és una metodologia dissenyada acadèmicament pel professor Jerome S. Engel de UC Berkeley que utilitza el mètode científic per validar hipòtesis de negocis combinant el Business Model Canvas i els processos de Customer Discovery, Customer Validation, Customer Creation and Company Building.

Les persones interessades podran registrar la seva proposta a l’enllaç: https://uaparc.es/aptenisa/

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: