El Palau de la Generalitat obre les portes amb una exposició dels fons musicals de la Biblioteca Valenciana

El Palau de la Generalitat acollirà a partir d’aquest dissabte, 13 de novembre, l’exposició ‘Música en paper’, que recull quaranta peces dels segles XIX i XX que pertanyen als fons de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

La mostra, que coincideix amb la proximitat de la festivitat de Santa Cecília, inclou peces procedents de compositors i musicòlegs valencians del segle XIX i XX. En concret, ‘Música en paper’ inclou diversos objectes, entre partitures manuscrites originals, fotografies i cartelleria, que es conserven a la Biblioteca Valenciana.

La directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha destacat que “una vegada més, la Generalitat vol fer una aposta per la divulgació del nostre patrimoni cultural posant-ho al servei de tots els valencians i valencianes”.

Escribano ha recordat que València és “terra de música”, una de les arts més representatives de la Comunitat Valenciana i “una de les manifestacions culturals que més ens identifiquen com a poble”.

Músics valencians, instruments musicals i bandes de música

L´exposició orienta la mirada cap a tres aspectes rellevants del patrimoni musical valencià. Una primera vitrina recull peces que van pertànyer a músics valencians de renom, com ara les partitures autògrafes del mestre Palau, així com d’Asins Arbó, Alaman i Rodrigo o López-Chávarri, entre d’altres, i també un poema simfònic de Salvador Giner.

Una segona vitrina agrupa instruments musicals que van pertànyer a les col·leccions particulars dels músics dels segles XIX i XX i dels quals destaquen instruments fabricats a Europa, o singulars com les flautes inques. A més, es podran apreciar peces curioses, com ara quatre batutes del mestre Palau o un metrònom que va pertànyer al compositor Agustín Alamán.

La tercera vitrina ha estat dedicada a les bandes de música. En aquesta secció es podran veure des de programes de mà de certàmens de música fins a partitures que feien servir les bandes per interpretar l’himne regional del Mestre Serrano amb lletra de Maximiliano Thous.

Patrimoni musical a l’abast de totes les persones

Actualment, la Biblioteca Valenciana disposa dels fons del mestre Palau, Agustín Alamán, Miguel Asins Arbó, Eduard López-Chavarri, Luis Sánchez Fernández i Salvador Giner.

En aquests arxius, el més destacable són les partitures autògrafes, algunes d’enorme valor simbòlic com l’òpera Maror del mestre Palau, la primera òpera escrita en valencià; les Aquarel·les valencianes de López Chavarri; o l’Himne a la Mare de Déu de la Salut d’Agustín Alaman, estretament vinculat a la Muixeranga d’Algemesí, avui Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Hi ha també partitures impreses, llibres, publicacions periòdiques, fotografies, cartells, documents sonors, instruments musicals, objectes personals i nombrosos documents darxiu.

Així mateix, també s’han incrementat aquests fons per mitjà de compres i, sobretot, a través del dipòsit legal. En total, més de 20.000 documents musicals disponibles per a totes aquelles persones que vulguin consultar-los.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: