El Museu de les Ciències comptarà amb la planta geotèrmica més gran de la Comunitat Valenciana

El Museu de les Ciències comptarà amb la planta geotèrmica més gran de la Comunitat Valenciana, que millorarà l’eficiència energètica de la climatització de l’edifici en aconseguir un estalvi anual estimat de 1.013.000 de kWh de l’energia utilitzada actualment i un estalvi d’emissions de CO2 de 335.000 kgCO2/any, així com la reducció de la petjada de carboni del complex.

Aquesta és una de les actuacions incloses en els projectes de sostenibilitat ambiental que està impulsant la Ciutat de les Arts i les Ciències, que també contempla la instal·lació de panells solars a les volades exteriors del Museu de les Ciències i solucions d’arquitectura bioclimàtica.

Després de la presentació de propostes, s’estan valorant les diferents opcions per a la contractació de les obres de millora energètica del Museu de les Ciències i que estan vinculades al Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP) publicada al Diari Oficial de la Unió Europea (2022/S 103-287741) i Plataforma de Contractació del Sector Públic, el 30 de maig de 2022. Amb l’execució de les intervencions incloses en aquesta contractació s’aconseguirà reduir un 30% del consum energia primària no renovable del Museu de les Ciències, que també és un dels requisits exigits pel PIREP, suposant així un estalvi en la despesa energètica de l’edifici.

Tecnologia geotèrmica

Aquesta tecnologia ja està implantada a menor escala en alguns edificis públics de la ciutat de València, com la Ciutat administrativa Nou d’Octubre i el Complex Esportiu de la Petxina. La del Museu serà la planta de més envergadura de la Comunitat Valenciana, amb una potència tèrmica instal·lada de 4.050 kW tèrmics, pràcticament 10 vegades superior a la de les instal·lacions esmentades.

La planta de geotèrmia connectarà la sala de màquines del Museu de les Ciències amb els aqüífers naturals del terreny, mitjançant un circuit de canonades que recircularan l’aigua utilitzada per a la climatització de l’edifici. Aquesta aigua absorbeix a l’estiu la calor sobrant que produeixen les màquines de climatització i la traspassa a l’aigua existent al subsòl, que es troba tot l’any a la mateixa temperatura, sobre els 20ºC, tornant al Museu l’aigua refredada. A l’hivern s’aconseguirà l’efecte contrari, ja que l’aigua adquirirà la temperatura del subsòl per traspassar la calor a la instal·lació de climatització.

Per això s’ha projectat una xarxa de 45 pous de petit diàmetre (sobre els 30 centímetres) als terrenys adjacents al Museu de les Ciències, que portaran les canonades fins a la profunditat on es trobi l’aigua a temperatura constant. Per tractar-se d’una energia renovable, la geotèrmia és una tecnologia neta, ja que no es produeix cap vessament al terreny i només s’intercanvia la calor a través del contacte de les canonades amb l’aigua del subsòl, funcionant com un circuit tancat.

La Ciutat de les Arts i les Ciències està immersa en la millora de la seva eficiència energètica per convertir-se en ‘edifici verd’. El Museu de les Ciències s’abastarà d’energia solar gràcies a la instal·lació de les plaques de paviment fotovoltaic de vidre a les volades exteriors que donen a les façanes nord i sud de l’edifici. Així mateix, es dissiparà la calor produïda per la instal·lació a través de la planta geotèrmica i es renovarà l’aire de l’interior amb excés de temperatura mitjançant la formació de corrents naturals, aplicant solucions d’arquitectura bioclimàtica. La renovació dequipaments per a la millora de leficiència energètica en climatització i il·luminació de manera que siguin més eficients és un altre dels objectius.

La instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics és també un dels projectes destacats a la Ciutat de les Arts i les Ciències. En el cas de l’aparcament de l’Umbracle, amb capacitat per allotjar més de 600 vehicles, s’hi instal·laran 20 punts de recàrrega.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: