El ministeri accepta la tesi de la Generalitat i no permetrà la venda dels drets de pesca a les noves normes per a la modalitat d’arrossegament

Els drets de pesca -és a dir, el nombre d’hores, de dies hàbils per faenar- en la modalitat d’arrossegament no podran ser objecte d’operacions de compravenda per part dels propietaris dels vaixells. Amb aquesta decisió, adoptada durant la reunió celebrada ahir a Madrid i en què van participar els representants de les diferents administracions autonòmiques, així com del propi sector pesquer, el Ministeri d’Agricultura assumeix la tesi defensada al respecte per la Generalitat Valenciana.

“Es tracta d’una bona notícia -assegura el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Roger Llanes- perquè amb aquesta decisió s’impedeix que pugui comerciar amb els drets pesquers, que són un recurs públic, i es limita així el risc que pugui crear-se un oligopoli, una possibilitat que aniria en detriment del model de pesca que tenim a la Comunitat Valenciana “.

Llanes, que va participar en l’esmentat trobada celebrada a Madrid i que va servir per definir les línies mestres del nou marc legislatiu pel qual va a regir-se la pesca d’arrossegament, explica que un altre dels punts importants, defensats per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i sobre el qual també s’ha avançat és el relatiu al sistema de gestió d’aquestes hores disponibles per a pescar.

En relació a aquest aspecte el Ministeri d’Agricultura s’ha compromès a fomentar la cogestió, de tal manera que afavorirà i incentivarà que siguin els propis organismes constituïts per professionals del sector: confraries, organitzacions de productors pesquers (Opps) o entitats d’armadors, els qui s’encarreguin de distribuir el temps assignat a cadascuna d’elles entre la flota que es trobi sota la seva jurisdicció. D’aquesta manera, el Ministeri d’autoritzar la implantació de la gestió conjunta dels drets als ja al·ludits organismes professionals que ho sol·licitin.

En el desenvolupament normatiu que està duent a terme el Ministeri per a traslladar la nova reglamentació comunitària, l’objectiu és “disminuir l’esforç pesquer” a fi de preservar el futur de la mar, s’ha establert en esborrany que els gairebé 600 vaixells espanyols que pesquen en la modalitat d’arrossegament disposaran de 110.088 dies d’activitat a l’any. D’aquesta flota, al voltant de 208 vaixells, és a dir, gairebé el 40% del total, són valencians.

Un dels punts que major debat ha despertat durant les negociacions és precisament el dels criteris que van a seguir per repartir les hores de treball disponibles. El Ministeri d’Agricultura ha decidit que la distribució de les jornades hàbils es realitzi en funció de l’activitat acumulada per cada vaixell durant el període històric comprès entre els últims cinc anys (2014-2018).

Finalment, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, assegura que “l’acord és positiu en línies generals, però al mateix temps no cobreix per complet totes les nostres expectatives i com som ambiciosos, tot i els avenços aconseguits, seguirem defensat totes les nostres aspiracions durant la fase de presentació d’al·legacions que s’obre ara “. En aquest sentit, ha avançat que “un dels aspectes en els que treballarem és a aconseguir un major reconeixement per als vaixells que han realitzat vedes”.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: