El MARQ inaugura l’exposició itinerant Guardians de Pedra al Museu Dámaso Navarro de Petrer

L’exposició del MARQ ‘Guardians de Pedra. Els Castells d’Alacant’ ja es pot visitar al Museu Dámaso Navarro de Petrer, on s’ha presentat aquest matí i romandrà fins al proper mes de setembre. La mostra, amb vocació d’itinerància, permet accedir a l’important catàleg d’obres defensives localitzades a la província.

Gràcies a l’interès mostrat per l’Ajuntament de Petrer i el Museu Arqueològic Municipal, la proposta ha aterrat en aquest municipi, un dels que més s’ha distingit els darrers anys per la seva decidida aposta per la cultura i el patrimoni. A més, l’exposició també compta amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, l’ONCE i la Fundació Fesord.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha celebrat “que es pugui visitar aquesta mostra a partir d’avui a Petrer, un municipi on precisament està enclavada una de les nostres principals fortaleses, que és un referent de la investigació castellològica alacantina i valenciana ”. La titular de Cultura ha convidat la ciutadania a conèixer-ne l’exposició i ha agraït la col·laboració de l’Ajuntament de Petrer i del Museu Arqueològic.

La proposta inclou una cuidada selecció de 84 fortificacions distribuïdes per tot el territori provincial, estructurada en cinc rutes que la recorren de nord a sud: Els Castells de la Frontera Interior, centrada a la Vall del Vinalopó amb la històrica línia de fronteres entre els regnes d’Aragó i Castella; Els Castells de la Muntanya, a les comarques de l’Alcoià i el Comtat, amb les grans residències dels senyors feudals; Els Castells de la Frontera de la Por amb les defenses de les Marines d’Alacant davant dels atacs del corsarisme barbaresc; La Clau del Regne, contextualitzada a l’Alacantí; i Els Castells de Tudmir en clara referència a les fortificacions existents a La Vega Baja.

La mostra també compta amb imatges d’alguns dels castells més emblemàtics, on apareixen personatges històrics vinculats a cada comarca. A més, el seu disseny ha tingut en compte les noves tecnologies per apropar els seus continguts a tots els públics, i inclou una maqueta de la província amb fortificacions fabricades en 3D, on el castell de Petrer apareix de forma significativa com una de les fortaleses més importants del territori alacantí.

Així mateix, s’ha realitzat un important esforç per generar més accessibilitat i aprofitament de la visita per a tots els col·lectius. A través de l’ús de codis QR és possible ampliar la informació de cada fortificació i, sobretot, per als col·lectius amb problemes de visió i audició, incorpora elements adaptats que milloren la comprensió de la mostra com a suports i codis QR en relleu que permeten accedir-hi a una audioguia en línia.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: