El MARQ conclou les excavacions a Pobla d´Ifac amb el descobriment d´un nou tram de muralla de 30 metres

El Museu Arqueològic de la Diputació d’Alacant (MARQ) ha conclòs els treballs arqueològics estivals a la Pobla Medieval d’Ifac, a Calp, amb noves troballes. L’arqueòleg José Luis Menéndez, que dirigeix ​​l’equip de treball, ha confirmat que les actuacions desenvolupades aquest any a l’oest del jaciment han permès descobrir 30 metres nous de la muralla que contribuiran a millorar el coneixement del procés de construcció d’aquest sector. antiga ciutat.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra, ha manifestat “la importància de continuar recolzant la investigació arqueològica que desenvolupa el MARQ en aquest excepcional enclavament d´època medieval per aprofundir en el coneixement de la nostra història”. Parra ha agraït, a més, a l’equip de treball “la seva gran tasca, gràcies a la qual, després de dos anys d’aturada per la pandèmia, ha aconseguit treure a la llum destacades aportacions a la investigació arqueològica.

Als treballs a la Pobla Medieval d’Ifac, realitzats en col·laboració amb l’Ajuntament de Calp i el Parc Natural del Penyal d’Ifach, a més de l’obertura d’un nou tram de muralla s’ha pogut confirmar l’existència de construccions a l’interior de la pobla al sector oest, troballa que obre la porta a la localització de nous edificis de la ciutat medieval en els propers anys.

Els arqueòlegs han continuat amb l’exhumació de l’esfondrament de la muralla als voltants de la Porta de l’oest. La neteja ha possibilitat el descobriment de l’arc d’entrada a la ciutat, que es troba al complet, cosa que permetrà reconstruir la porta d’accés a la població dins dels treballs de posada en valor que es desenvoluparan al costat de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació Alacant.

Excavació de cinc noves tombes

Dins del programa de conservació preventiva del jaciment, s’ha continuat la tasca al cimiterium d’Ifac, lloc d’enterrament dels habitants de la pobla. S’han documentat cinc noves tombes descobertes a la campanya del 2020, amb tres homes, una dona adulta i un infant, en bon estat de conservació. Han aparegut en posició decúbit supí, amb els braços entrecreuats i sense cap aixovar, però dotats d’indumentària. Amb aquests darrers, la nòmina de cossos inhumats en aquesta zona d’Ifac supera el centenar de persones localitzades. També s’han trobat restes dels taüts funeraris.

En paral·lel als treballs arqueològics de recerca, l’equip d’excavació ha iniciat un programa de retirada de les runes de l’hotel que existia sobre les restes de la Pobla d’Ifac. Amb aquesta intervenció, sufragada per la Diputació d’Alacant, la finalitat és accedir a un tram de 40 metres de muralla on es poden localitzar dues torres defensives i nous edificis que integraven l’estructura urbana d’aquesta poblada medieval.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: