El ‘manifest’ revela els detalls dels vestits de les Reines Falleres 2022 de Borriana, Sandra i Ana

Amb la presència de l’alcaldessa de Borriana, Maria Josep Safont, la regidora de Falles i presidenta de la Junta Local Fallera, Sara Molina, la corporació municipal i representants de Junta Local Fallera, s’ha inaugurat el ‘manifest’ dels vestits regionals de les reines falleres, dames de la ciutat i talls d’honor del 2022, que ha desvetllat els detalls dels vestits i complements que lluiran durant les festes josefines.

L’empresa valenciana Albaes ha coordinat i confeccionat els vestits en la tasca dels quals han col·laborat altres empreses i professionals com Vives i Marí, Nial Artesania, Creacions Serres, La Llar del Fil, Adriluc, Trinitat Meléndez Zapatos i Ma-vi-mar. També han col·laborat en la decoració i subministrament de mobiliari per al ‘manifest’ les firmes burrianenques Col·lecció Alexandra i floristeria Petals.

Els vestits confeccionats per Albaes per a les reines falleres de Borriana, dames de la ciutat i talls d´honor segueixen fidelment les línies depurades de l´època i s´han adaptat a les exigències de la moda més actual, puntes més petites, vol adequat, escots ajustats. , etc., i han estat adornats amb els complements més exclusius per enriquir i donar harmonia al vestit regional.

Les teles dels vestits han estat confeccionades als telers de Vives i Marí. Als complements dels vestits ha participat també la firma Nial Artesania.

Després de la inauguració avui del ‘manifest’, l’exposició s’obrirà al públic des de demà dilluns fins al divendres 14 de gener, en horari d’11h a 13h i de 17h a 20h, als salons del Centre Cultural de Caixa Rural Burriana.

Els vestits de les Reines

La Reina Fallera de Borriana, Sandra Candau, lluirà com a primera indumentària un vestit de pagesa valenciana del segle xix, model clàssic amb mànigues de fanal, confeccionat en seda estreta Tres Corones to ivori. El joc de estovalles està brodat en or amb lluentó sobre tul de cotó i incrustacions de puntetes de punta de Richelieu en or. Les puntes de punta de Richelieu ivori rematen les mànigues de fanal. Les pintas en or cisellades amb l’escut de la ciutat i les sabates clàssiques de valenciana folrades amb el teixit del vestit.

També compta amb un cosset del segle xviii de màniga llarga, d’escot quadrat amb pala llisa arrodonida a la seva terminació, amb costats treballats amb metxes i volant prisat rematant la cintura de forma apolisonada.

La seva segona indumentària serà un vestit del segle xviii confeccionat en seda estreta Malta, to gerani, amb escot quadrat i pala llisa recta en la seva terminació, costats emballents, volant acabat en uve (V) orlando la cintura, reproducció d’una peça antiga d’aquest segle, i mànigues al colze. El joc de estovalles en mussolina, brodades en or i lluentó. Les pintas estan cisellades a mà a joc del guarniment de llaç amb vidre i perla cultivada i les sabates abotinades folrades al teixit del vestit amb llaç de seda.

Quant a la Reina Fallera Infantil, Ana Giménez, lluirà com a primera indumentària un vestit de pagesa valenciana del segle xix, model clàssic confeccionat en seda estreta Tres Corones, to Túria, amb mànigues de fanal. El joc de estovalles està brodat en or amb lluentó sobre tul de cotó i incrustacions de puntetes de punta de Richelieu en or. Les puntes de punta de Richelieu ivori rematen les mànigues de fanal. Les peinetas en or estan cisellades amb l’escut de la ciutat i les sabates clàssiques de valenciana van folrades amb el teixit del vestit. A més disposa també d’un cosset del segle xviii de màniga llarga.

La seva segona indumentària serà un vestit del segle xviii confeccionat en seda estreta Malta, to muffa, amb escot quadrat i pala llisa recta en la seva terminació, costats emballents i volant acabat en uve (V) orlando la cintura, reproducció d’una peça antiga d’aquest segle i mànigues al colze. Les sabates abotinades folrades amb el teixit del vestit amb llaç de seda i el joc de estovalles és en mussolina, brodades en or i lluentó. Mentre que les peinetas estan cisellades a mà a joc del guarniment de llaç amb vidre i perla cultivada.

Talls d’honor

La cort d’honor de la Reina Fallera de Borriana lluirà un vestit del segle xix de pagès valenciana model clàssic amb mànigues de fanal, confeccionat amb teixit Renedo, to Vilafranca, amb metall or. El joc de estovalles és en tul brodat en or amb lluentó. El guarniment de raïm en or amb perla i vidre, les peinetas en or cisellades amb la torre campanar. Les sabates de valenciana clàssics amb llaç, folrats amb el teixit del vestit. També compten amb un cosset del segle xviii de màniga llarga realitzat en brocat al to del vestit de valenciana.

La cort d’honor infantil de la Reina Fallera Infantil de Borriana lluirà un vestit de pagès valenciana del segle xix model clàssic amb mànigues de fanal, confeccionat amb teixit Renedo, to caldera, amb metall or. El joc de estovalles és en tul brodat en or amb lluentó i el guarniment de dispersió en or amb perla i vidre. Les peinetas igualment en or cisellades amb la torre campanar i les sabates de valenciana clàssics amb llaç, folrats amb el teixit del vestit. Compten a més amb un cosset del segle xviii de màniga llarga realitzat en brocat al to del vestit de valenciana.

Dames de la ciutat

Finalment, pel que fa a les dames de la ciutat de les reines falleres de Borriana, lluiran un vestit inspirat en la indumentària de les dames burrianenques de principis del segle xx, confeccionat en domàs hebreu, en to bertoli. Està compost per gipó amb esquena rematada a manera de solapes invertides adornades amb botons i enriquit amb pentinador de tul negre brodat al to. Mànigues frunzides i acabades amb puny botonat. Basquiña a joc amb el cos, amb plecs a la part posterior de la cintura a manera de polissó.

El guarniment és en or vell amb vidres i peces de nacre, els peinets i teula en carei i els botins folrats en domàs a joc del vestit i almoina que completa el conjunt confeccionada en els mateixos materials que la resta.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: