El director de l’AVAP destaca la necessitat de reforçar la coordinació per a l’adequada formació i avaluació en competències

Informació i Foto: http://www.uji.es

El director de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP), Salvador Palazón, ha destacat la coordinació, la revisió de les competències de les titulacions i un bon disseny dels treballs fi de grau i màster com algunes de les claus per a l’adequada formació en competències i la seva avaluació en la conferència inaugural de la «VI Jornada Nacional sobre Estudis Universitaris i el II Taller d’Innovació Educativa».

En la seva intervenció, Palazón ha destacat que el professorat és el principal agent del procés educatiu, després de l’estudiantat, i ha de treballar per ajudar a aconseguir les competències. Per aconseguir aquest objectiu, el director de l’AVAP ha incidit en “la necessitat de reforçar la coordinació vertical i horitzontal, no tan sols per evitar la duplicitat de continguts sinó per dissenyar instruments d’avaluació que contribueixin a l’adquisició progressiva de competències i evitin la sobrecàrrega de treball a l’estudiantat o la repetició de proves innecessàries ». Tot i això, també ha assenyalat que el procés d’avaluació de l’adquisició per competències està alterat encara pel model educatiu tradicional i «seguirà alterat perquè les plantilles estan congelades i no està entrant a la universitat gent jove amb una nova visió i formació per treballar en aquesta línia ».

D’altra banda, el director de l’AVAP ha posat en relleu la importància de dissenyar el Treball Final de Grau i Màster, sobre tot el procés de valoració i avaluació, perquè l’alumne hagi de demostrar que ha adquirit les competències. «Si no es dóna res al professorat per tutoritzar i estar en els tribunals cada vegada dedica menys temps a aquestes tasques i, justament, ens estem desprenent dels elements que permeten demostrar si estem treballant les competències adequadament i si estem ajudant l’estudiant a aconseguir-les i demostrar-les », ha afirmat.

Pel que fa a les competències establertes en les titulacions, ha assenyalat que seria convenient revisar-les, sense esperar al procés de renovació, per analitzar si encara són totes viables o cal modificar-les i com es poden introduir en el procés formatiu perquè s’adquireixin progressivament. En aquesta línia, el director de l’AVAP ha explicat que les agències estan per comprovar que les universitats estan fent bé la seva feina i ajudar-les a fer-ho millor, no per substituir-les. «La universitat és la responsable del títol i de dissenyar les estratègies perquè es puguin assolir els objectius i, si detecta disfuncions, deu ser qui estableixi les mesures per resoldre-les amb els seus recursos disponibles. Les recomanacions de l’agència són simplement una ajuda », ha apuntat.

La jornada està promoguda pel Vicerectorat d’Estudis i el Vicerectorat d’Estudiants, Ocupació i Innovació Educativa, i compta amb el suport dels quatre centres de l’UJI i la col·laboració de la Unitat de Suport Educatiu i l’Oficina d’Estudis.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: