El Consorci de Museus impulsa PhotoAlicante i produeix la nova exposició de Miguel Trillo

Alacant acostarà al públic, durant el mes de març, les últimes tendències en fotografia de la mà de destacats fotògrafs i fotògrafes del panorama nacional i internacional. Del 3 al 27 de març se celebra la novena edició de PhotoAlicante, titulada ‘Un temps incert’, en què torna a participar el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) amb l’objectiu d’impulsar la creació artística contemporània en els seus diversos llenguatges.

“PhotoAlicante s’ha convertit en un punt de trobada per a amants de la fotografia contemporània, acostant-la a tots els públics, al mateix temps que suposa una plataforma d’impuls per a les i els professionals del sector i un espai d’intercanvi d’idees i de tendències. Per això, des del Consorci de Museus valorem i secundem el treball que desenvolupa l’organització d’aquest festival a Alacant i ens sumem amb entusiasme a la seua programació”, ha destacat el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), José Luis Pérez Pont, durant la presentació de la nova edició.

La festa inaugural serà el 5 de març a les 12.00 hores en el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, coincidint amb la inauguració de dues exposicions: ‘Asia Town’, de Miguel Trillo, i ‘El olvido de los espejos’, de Miguel Ángel Calderón.

‘Asia Town’ és l’exposició produïda íntegrament pel Consorci de Museus per a PhotoAlicante 2022. Està comissariada per Sema d’Acosta i és el títol del nou projecte del fotògraf gadità Miguel Trillo. A través de retrats de joves adolescents, Trillo ens convida a conéixer l’interés per la identitat juvenil que manté com a tret principal de la seua trajectòria. Més de 100 obres d’aquest reconegut fotògraf protagonitzaran part de la programació en Cigarreras.

L’altra exposició en Cigarreras forma part de la col·laboració del Consorci de Museus amb Negre, el projecte de programació per a la sala audiovisual de Cigarreras, segons ha explicat Pérez Pont. En aquest cas, és el madrileny Miguel Ángel Calderón qui presentarà la seua obra ‘El olvido de los espejos’, un projecte audiovisual ambientat en l’Amazònia peruana que connecta el passat amb el present a trave?s del documental, la ficcio? i l’animació 3D.

El recorregut d’exposicions continua amb l’obra de la reconeguda fotògrafa austríaca i nord-americana Lisl Steiner, gràcies a l’aliança de DORCAM (Doral Contemporary Art Museum) i PhotoAlicante en el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA). També, amb la selecció d’obres de l’edició DOCfield Barcelona 2017 de la Col·lecció d’Art Banc Sabadell, amb firmes com les dels fotògrafs Kai Wiedenhöfer, Lorenzo Meloni, Ricard Garcia Vilanova, Yannis Behrakis i Santi Palacios. A més, ‘Se ha hecho tarde para ir al mar’, de Laura Villamisar i Javier Robles, i ‘Sienta/ete como quieras’, del Equipo Jalea, es podran visitar en el Centre 14 d’Alacant i en la Casa de Cultura del Campello, respectivament.

A aquestes cal sumar les exposicions que s’avancen a la inauguració i que ja es poden veure: ‘Educandos de Benejúzar’, de Carlos Aguilera en el Fòrum Fnac d’Fnac, i ‘Tocados’, d’Amparo S. Rojas en l’Ámbito Cultural El Corte Inglés d’Alacant.

Un any més, les intervencions artístiques irrompen amb imatges en la ciutat, i es podran veure en la Casa de la Festa, en el Mercat d’Alacant i en el Pont de Jorge Juan. D’altra banda, el Certamen Nacional de Fotografia Vila de Sant Joan arriba a la desena edició i de nou premiarà amb 1.000 euros la millor fotografia de temàtica lliure.

En aquesta novena edició, el festival compta amb el suport i la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, el Govern d’Espanya, a través del Ministeri de Cultura i Esport, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, de Sant Joan i el Campello, la Fundació Banc Sabadell i l’Ámbito Cultural El Corte Inglés.

Congrés Internacional de Fotografia Contemporània BePhoto

Enguany, a diferència d’altres edicions, el Congrés Internacional de Fotografia Contemporània BePhoto coincideix amb els primers dies del festival: se celebra del 3 al 5 de març en el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) i en el Museu de la Universitat d’Alacant (MUA).

Entre la programació del congrés, destaquen les conferències. La primera d’aquestes, ‘The Intuitive Lens of Lisl Steiner’, de Lisl Steiner, en el MUA el 3 de març de 2022 a les 18.00 hores; també, la d’Eduardo d’Acosta i Sema d’Acosta, ‘Dónde estamos y hacia dónde vamos. Fotografía española actual (2020-2025)’, el dia 4 a les 18.00 hores en el MACA; la de Tamara García, ‘Imágenes secuenciadas’, en el MACA el 5 de març a les 17.00 hores; a la qual segueix la presentació d”Ingrávidos’, de Gregorio Reche a les 18.00 hores, i la conferència de J. Tomás López, ‘El retrato’, en el MACA el mateix dia a les 19.00 hores.

En aquesta cinquena edició del congrés també es podrà gaudir del taller ‘Fotografia hui. Postfotografia, avantguarda, experimentació, nou documentalisme i expansió en la fotografia actual’ el 5 i 6 de març a l’Escuela Mistos Artes Visuales, a càrrec d’Eduardo d’Acosta.

BePhoto 2022 està organitzat per Photoalicante i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) i compta amb el suport i la participació del Ministeri de Cultura i Esport, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), l’Ajuntament d’Alacant, el MACA, Cigarreras, la Universitat d’Alacant, el MUA, la Fundació Banc Sabadell i Mistos.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: