El Consell General del CMCV acorda la renovació de José Luis Pérez Pont com a director-gerent de l’ens cultural

El Consell General del Consorci de Museus s’ha reunit per avaluar la gestió realitzada pel director-gerent de la institució durant els últims cinc anys i les línies de treball plantejades per als propers anys.

Un cop fet el resum de la gestió des del 21 d’abril de 2016 fins a l’actualitat, així com l’actualització de el projecte de direcció de cara als propers cinc anys, el Consell General de l’CMCV ha acordat la pròrroga de José Luis Pérez Pont a l’ capdavant de l’ens per cinc anys més, tal com es marca en el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana.

El director-gerent ha explicitat el programa d’actuacions realitzat fins a la data, que ha impulsat el CMCV amb diferents actuacions a la xarxa de museus consorciats i en el principal centre d’actuació gestionat íntegrament per al CMCV, el Centre de l’Carme Cultura Contemporània.

En aquest context s’han detallat les actuacions dutes a terme per transformar la relació de l’CMCV i el CCCC amb el sector de les arts visuals i amb la ciutadania.

En aquest marc, el CMCV s’ha convertit en una institució cultural que planteja relacions horitzontals amb els agents culturals i públics, el que ha permès passar d’un model de cultura institucional a un model d’institució a el servei de la cultura.

En aquesta línia, el CCCC s’ha definit com un espai destinat a la cultura contemporània, que completa el mapa museístic de la ciutat de València amb activitats centrades en l’experimentació de les arts visuals i la interrelació amb altres àmbits de creació i de pensament per convertir-se en un laboratori i espai d’agitació cultural per als visitants.

S’han emprès actuacions per convertir els espais museístics dependents de l’CMCV en escenaris de la vida quotidiana, fent accessibles els continguts artístics a un ampli espectre social, tal com reflecteixen les xifres de visitants globals entre 2016 i 2020 de l’CCCC i els museus consorciats, amb un volum total de prop de 1,5 milions de visites, les aproximadament 4.000 activitats realitzades i les 310 exposicions que s’han organitzat.

Una de les conseqüències de la feina realitzada és que el 2020 el CCCC ha estat la institució cultural valenciana millor valorada de l’Observatori de la Cultura a Espanya.

A les diferents línies d’actuació d’atracció de visitants establertes i d’acord amb les polítiques de democratització cultural i de conformació de programacions de qualitat i atractives marcades per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, s’afegeix el treball realitzat en l’acompanyament a el sector de les arts visuals mitjançant la creació d’una sèrie de convocatòries públiques per potenciar projectes de producció artística, investigació, mediació cultural inclusió social, igualtat de gènere i comissariat d’exposicions. En total, s’han realitzat 45 convocatòries, en què s’han seleccionat 324 projectes artístics, 212 de creadores i 136 de creadors.

Ha estat important també la tasca realitzada en matèria d’educació i mediació, inexistent fins a 2016, i que en cinc anys ha passat d’una inversió de 10.000 euros a 1 milió d’euros anuals per al desplegament de diferents convocatòries i programes educatius mitjançant activitats desenvolupades en museus, centres d’art, centres educatius i centres ocupacionals, així com el reforç d’aquestes actuacions mitjançant la creació d’el màster permea per professionalitzar la figura de la persona mediadora cultural.

Un altre punt en el qual s’ha aprofundit durant cinc anys ha estat la relació amb altres museus, entitats i centres d’art de caràcter estatal i internacional, així com el desenvolupament de programes conjunts de residències artístiques per contribuir a la formació a l’estranger dels creadors i creadores valencians.

Així mateix, cal destacar la creació de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana, que ha estat desenvolupada pel CMCV, que ja ha realitzat entre 2017 i 2020 l’adquisició de 110 obres de creadores i creadors valencians amb una inversió de més d’1 , 5 milions d’euros i les consegüents exposicions itinerants al llarg del territori valencià.

Pel que fa a les línies d’actuació per als propers cinc anys, es concretaran en un major acompanyament per a la professionalització de el sector de les arts visuals.

Així, es crearan noves línies d’actuació específiques relacionades amb la descentralització i territorialització de l’activitat cultural, amb especial atenció a les zones rurals i de l’interior de les nostres comarques; es té també com a objectiu crear nous ponts d’internacionalització; es continuarà amb el treball de democratització cultural, amb projectes artístics de promoció de la igualtat, la inclusió i la participació cultural de la ciutadania.

També, s’aprofundirà en el binomi educació i mediació com a eines fonamentals per fidelitzar els públics i crear-ne de nous; es consolidarà el camí obert a l’experimentació de propostes de cultura híbrida d’art en viu i d’entorn virtual.

Així mateix, la cultura, com a eina de transformació social, continuarà sent un dels grans eixos impulsors de l’activitat promoguda pel CMCV, i més ara, especialment, per reflexionar a través d’l’art en un món marcat per la pandèmia, les sacsejades que ja ha ocasionat i les seqüeles que aniran sortint en els sistemes de valors socials.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: