El Consell de l’Horta acorda presentar al·legacions als estudis informatius de la línia d’AVE València-Castelló i l’eix passant

L’Òrgan Executiu, màxim òrgan de govern del Consell de l’Horta de València, ha acordat per unanimitat presentar al·legacions contra els estudis informatius de la línia del tren d’Alta Velocitat (AVE) entre València i Castelló i del nou eix passant nord-sud de la xarxa arterial ferroviària de València que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Mitjà Urbà va treure a exposició pública el mes d’octubre passat.

Segons l’estudi informatiu del nou eix passant nord-sud de la xarxa arterial ferroviària de València, el consorci adscrit a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica considera que l’alternativa base i l’alternativa C no són compatibles amb la protecció atorgada a l’horta de València a la llei 5/2018, ni amb les directrius d’integració paisatgística de les infraestructures, ni amb les condicions exigibles a noves infraestructures ferroviàries establertes a la Llei.

Pel que fa a l’alternativa A, que discorre majoritàriament de manera subterrània, el Consell de l’Horta al·lega que cal prolongar el tram subterrani fins a la sèquia de Moncada, on està fixat el límit d’àmbit estricte de protecció de l’horta definit a la llei valenciana. Mitjançant aquesta modificació, l’ens de protecció de l’horta estima que el traçat A és compatible amb l’àmbit de protecció.

Actualment, l’estudi de l’AVE València-Castelló preveu que el tram final de l’alternativa A, entre els municipis de Vinalesa i Foios, discorri entre pantalles i en superfície.

En el cas de l’estudi informatiu de la línia del tren d’Alta Velocitat (AVE) entre València i Castelló, no es consideren compatibles amb les alternatives I.2 i I.3 la protecció atorgada a l’horta de València a la llei 5/2018 per ser continuació de les alternatives base i C de lestudi del nou eix passant i discórrer per superfície, suposant un impacte irreversible sobre lespai agrari de lHorta.

Les alternatives I.1 i I.6 d‟aquest estudi informatiu haurien de contemplar tots els seus trams soterrats evitant l‟eliminació de sòl fèrtil d‟horta i la fragmentació del territori.

Durant la reunió, que ha estat presidida per la consellera, Mireia Mollà, els membres de l’òrgan executiu han lamentat que no se sol·licités opinió al Consell de l’Horta a la fase prèvia d’elaboració de l’estudi informatiu de la línia d’AVE entre València i Castelló. També han qüestionat el curt període de temps fixat pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Mitjà Urbà per estudiar un document de més de 4.500 pàgines.

El Consell de l’Horta creu que el Ministeri ha ignorat el nivell de protecció legal i específica que atorga la Generalitat a aquest espai i considera que l’estudi presentat per a la línia de l’AVE es basa en el projecte bàsic presentat el 2002 quan l’horta no tenia l’especial protecció de què disposa, ni qüestions com el canvi climàtic figuraven en les polítiques públiques.

Així mateix, a l’acord adoptat pel Consell de l’Horta es destaca la importància de protegir un espai que ha rebut la distinció de Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per part de la FAO, a petició del Ministeri d’Agricultura, així com la importància del Tribunal de les Aigües de València, reconegut com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: