El Consell aprova una declaració institucional per commemorar el 40è aniversari de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana

El Consell ha aprovat la declaració institucional ‘Acord, progres i reivindicació: 40 anys de l’esperit de Benicàssim’ per commemorar el 40è aniversari de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

La declaració posa en valor el camí del poble valencià cap a la democràcia, què han suposat quatre dècades d’autogovern per als cinc milions de valencians i valencianes i els reptes a què s’enfronta la societat valenciana en els propers anys.

L’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, l’1 de juliol de 1982, va ser el punt d’inflexió d’un camí per assolir el primer autogovern democràtic de la nostra història”, arreplega el text aprovat.

En aquest sentit, el Consell reconeix la contribució d’aquelles persones que van haver de sacrificar aspiracions vitals i professionals, posant en risc la seva integritat física i llibertat, per guanyar drets i recuperar les institucions pròpies. Tot i les traves produïdes per un conflicte polític d’alta intensitat –que va comportar fins i tot la pèrdua de vides humanes– i malgrat les renúncies en benefici d’un acord.

La declaració institucional reivindica que aquell somni polític i social va ser una realitat “gràcies a la unió dels demòcrates valencians ia la capacitat de pacte, de generositat i d’enteniment dels seus representants, conscients que aquell era un moment decisiu de la nostra història”.

Aquest any es compleixen 40 anys de l’aprovació i l’entrada en vigor de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, que va tenir en la negociació de Benicasim el seu moment culminant, “quatre dècades d’un text que reconeix legalment les dues llengües oficials a les nostres comarques , que posa en valor una història compartida durant vuit segles, i que respecta la diversitat enriquidora de la societat valenciana. L’Estatut, en definitiva, és una garantia de respecte per als cinc milions de valencianes i valencians, tal com expressa la declaració”.

El text aprovat avui pel Consell també recalca que l’Estatut “és la pedra angular d’un projecte polític que ha permès una profunda transformació social i material en diferents àmbits, fites derivades del desplegament competencial del 1982 –i de la posterior reforma del 2006– que singularitzen la Comunitat Valenciana dins el mapa autonòmic espanyol. L’Estatut, sens dubte, ha estat una palanca de progrés, avenços i prosperitat per a la societat valenciana”.

Esperit de Benicasim

Finalment, la declaració parla dels reptes a què s’enfronta l’autogovern valencià. En aquest sentit, el text reclama un model de finançament just, “una reforma necessària que ha d’incloure la condonació del deute derivat del infrafinançament per poder continuar desplegant la nostra autonomia amb igualtat i lleialtat entre el conjunt dels territoris d’Espanya”.

Alhora, la declaració institucional incideix en la necessitat de recuperar la capacitat de legislar en matèria de dret civil, la finalització del corredor mediterrani i la gestió d’una xarxa de transports que cohesioni el territori i ajudi a combatre la despoblació.

Tal com assenyala el text, “l’Estatut ha de ser la palanca de la societat valenciana per respondre a desafiaments globals com la sostenibilitat i l’emergència climàtica, la digitalització de la societat, el pacte energètic, la nova economia del coneixement, les escletxes territorials i demogràfiques, i la superació de totes les desigualtats”.

Finalment, la declaració pretén plasma l’esperit de Benicasim, l’essència del qual, una lliçó fonamental 40 anys després, continua vigent: sempre ha de prevaler la unió per l’interès general dels cinc milions de valencians i valencianes.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: