El congrés internacional sobre Azorín reuneix a Alacant a experts de tot el món al voltant de la figura de l’escriptor de Monòver

Informació i Foto: http://www.diputacionalicante.es

El president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, ha inaugurat aquest matí a la Casa Bardín el IV Congrés Internacional ‘Azorín a la modernitat literària’ que durant tres dies, fins al pròxim 27 d’octubre, reunirà a la ciutat i en altres punts de la província a un nodrit grup d’investigadors i experts procedents d’Europa i dels Estats Units.
 
         Durant l’acte han estat presents el vicerector de Cultura, Esports i Llengües de la Universitat d’Alacant, Carles Cortés, el vicepresident de la Fundació Caixa Mediterrani, Miguel Valor, i l’alcalde de Monòver, Natxo Vidal, a més de representants d’altres entitats culturals com l’Institut Alacantí de Cultura, l’Institut Cervantes, el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti o la Casa Museu Azorín, entre d’altres.
 
Sánchez, que ha destacat l’empremta que va deixar l’autor en el patrimoni cultual mundial, ha ressaltat en la seva intervenció que “les conclusions que s’extreguin d’aquest conclave mundial ens ajudaran a aprofundir més encara en la figura d’Azorín, en les seves diverses facetes i en les disciplines que va renovar amb mestria gràcies a la seva extraordinària ploma “.
 
En aquest sentit, ha concretat que “el periodisme, la literatura i la política de l’època es van enriquir amb les seves aportacions, un llegat que ha perviscut fins als nostres dies i que prestigiosos professionals valoren com a únic”.
 
La trobada, impulsat per l’IAC, la Universitat d’Alacant i la Fundació Caja Mediterráneo, ha arrencat amb una conferència a càrrec del director de l’Institut Cervantes, Juan Manuel Bonet. Posteriorment, el diputat de Cultura i Educació, Cèsar August Asencio, rebrà els participants en el Palau Provincial per recórrer la mostra ‘Azorín, la fama pòstuma’, una exposició inèdita que reuneix objectes i textos de l’insigne escriptor, així com una galeria de retrats realitzats per reconeguts artistes.
 
El simposi, dirigit pel director del Gil-Albert, José Ferrándiz, i el professor de la UA, Miguel Ángel Lozano, s’emmarca en les activitats impulsades per la Diputació amb motiu del 50 aniversari de la mort de l’autor monovero. Un total de 17 ponents repassaran la seva trajectòria seguint l’eix de la modernitat, una línia que presenta l’autor com un consumat renovador de la novel·la, el periodisme i la crítica literària, sense oblidar la seva condició d’intel·lectual múltiple.
 
 El programa inclou així mateix la projecció al Teatre Principal de Monòver del documental Azorín. La imatge i la paraula, elaborat pel Departament d’Imatge i Promoció Institucional de la Diputació, i una sessió del cicle ‘Descobreix una obra d’art’ de l’Gil-Albert, que es traslladarà a la Casa Museu Azorín on l’escultor i membre del Consell Valencià de Cultura, Vicente Ferrero, aprofundirà en els aspectes artístics del panteó de l’escriptor.
 
Finalment, cal destacar un recital a càrrec de Manuela Amat qui, acompanyada al violoncel per Francisco Alvillar, oferirà a l’Aula de Cultura de la Fundació Caja Mediterráneo una audició inspirada en els textos de La Ruta del Quixot d’Azorín, la seva obra més traduïda de la que l’Institut Alacantí ha realitzat una nova versió en format gran i tapa dura, que es presentarà abans de final d’any. A més, el centre també ha tret una edició de petit format dels contes policíacs Crim d’estiu i En el mirall per a distribuir com a obsequi.
 
Finalment, Cèsar Sánchez ha puntualitzat que “la Diputació d’Alacant ha estat conscient que el nostre literat més insigne i il·lustre requeria aquest any d’un complet calendari d’activitats al voltant de la seva figura”. “Commemorar el 50 aniversari de la seva mort, ha insistit el president, bé ho mereixia i era una obligació que havíem assumir per posar en valor el seu treball, rescatar la seva obra i divulgar-la entre les noves generacions”.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: