El Clot de la Mare de Déu de Burriana renova la seva distinció de qualitat de Sendero Azul

El Paratge Natural Municipal de l’Estany de la Vila o el Clot de la Mare de Déu de Burriana ha aconseguit renovar la distinció de qualitat de Sendero Azul, el guardó que l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac) atorga a recorreguts i elements paisatgístics que contribueixen a l’ús sostenible del litoral, segons ha anunciat aquest divendres l’alcaldessa de Borriana Maria Josep Safont, que s’ha mostrat “molt satisfeta per aquesta nova distinció que donarà a conèixer aquest enclavament a un nombre més gran de públic, i que se suma a les dues banderes blaves de les nostres platges”.

Aquest guardó estrenat el 2013 i lligat a la proximitat de les platges reconeix la recuperació i posada en valor de senders i itineraris de tot el territori nacional, transformats en valuosos recursos per a la interpretació ambiental i el gaudi de la natura.

En aquest sentit, promou el desenvolupament sostenible de les zones litorals, la preservació de les condicions ambientals, la seguretat i la facilitat d’ús per als visitants i valora la gestió integrada i coherent dels valors naturals, històrics, culturals i etnogràfics; per tal de crear una xarxa de senders litorals educatius.

L’alcaldessa ha felicitat la regidora de Turisme, Sara Molina, i l’edil de Medi Ambient, Bruno Arnandis, així com el funcionari municipal Andrés López, perquè tots ells “han fet una feina extraordinària i han contribuït a recuperar i posar en valor el Clot i les platges, cosa que ens ha permès renovar les dues Banderes Blaves i obtenir també la distinció de Sendero Azul per al Clot de la Mare de Déu, que l’inclou a la llista a nivell europeu”.

Precisament, ahir dijous 26 de maig la regidora de Turisme, Sara Molina, va recollir el reconeixement a Madrid que certifica el Clot com a Sendero Azul, atorgat també per la seva proximitat i accés a les platges de Bandera Blava com les del conjunt Malva-rosa i Grao i la de l’Arenal.

Per a Molina és un reconeixement a “la gestió mediambiental realitzada per l’Ajuntament al paratge i el continu esforç del govern municipal a reforçar aquest treball per conscienciar els ciutadans i usuaris perquè evitin qualsevol acció que perjudiqui o pugui alterar el paratge”.

Una senda de les més boniques i transitades

La regidora de Turisme ha destacat que aquesta és una de les sendes “més boniques i transitades de la província i, unit a la gestió mediambiental del Paratge Natural per part del govern municipal, no és estrany que rebi el guardó”.

El Paratge Natural Municipal Clot de la Mare de Déu o Estany de la Vila s’origina per fonts existents al darrer tram del Riu Sec o Anna, que passa per la ciutat. És un exemple representatiu del bosc de ribera, on l’om és l’arbre predominant. A aquest, l’acompanyen àlbers, pollancres, lledoners i salzes, als marges més exteriors de la llera, i canyissars i joncs en contacte amb l’aigua, que juntament amb una abundant vegetació arbustiva, herbàcia i aquàtica conformen un complex i ric ecosistema en fràgil equilibri. A la gola, zona de desembocadura del Clot, la vegetació es fa més halòfila (salina), apareixent taray.

Pel que fa a la fauna destaca la presència d’aus aquàtiques com el cabusset, el martinet groc, el correlims i la garceta buellera entre d’altres, mentre que del grup dels rèptils es pot observar la serp d’aigua, la serp d’aigua i la galàpaga europeu. Tot això ha originat que aquest magnífic enclavament es trobe inclòs al catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i va ser declarat Paratge Natural Municipal pel Consell el febrer de 2002.

Amb una superfície de 17,84 hectàrees i ubicat al litoral proper a les platges de Burriana, constitueix un dels espais més representatius de la ciutat, al qual acudeixen els seus ciutadans per estar en contacte amb la natura i per a la pràctica esportiva, i un lloc de visita obligat per a turistes i públic que cada estiu arriben a Borriana. Dentre els monuments que es troben al Clot de la Mare de Déu, destaquen la Torre del Mar i l’ermita de la Mare de Déu.

86 distincions

Adeac ha atorgat aquest any un total de 86 distincions a la categoria de senders blaus, incorporant-se 8 nous. D’aquesta manera, la xarxa ja té una longitud de 474 quilòmetres distribuïts en 19 províncies. Aquests traçats permeten posar en valor alhora la conservació d’entorns ja humanitzats i la interpretació del patrimoni natural i cultural.

Els criteris de concessió se centren en aspectes com el traçat i la tipologia dels senders, les infraestructures i la senyalètica, aspectes vinculats a la caracterització ambiental dels senders i la seva posada en valor a través de la realització d’activitats d’educació ambiental. També tracten aspectes relatius a l’ús públic i el gaudi, accessibilitat, informació a l’usuari sobre el patrimoni natural i cultural i la participació ciutadana.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: