El Centre del Carme ret un homenatge il·lustrat a Miguel Calatayud

El director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha presentat l’exposició “Miguel Calatayud. Trànsit Il·lustrat’, que reuneix una selecció de les seves millors obres d’il·lustració dels darrers vint anys i que es podrà visitar a la Sala Carlos Pérez del Centre del Carme fins al proper 5 de novembre. Pérez Pont ha estat acompanyat per l’artista, creador i dissenyador gràfic, així com pels comissaris de la mostra, Felipe Hernández Cava i Loreto Rodríguez.

Calatayud és un dels grans referents internacionals al món del dibuix i ha rebut nombrosos reconeixements al llarg de la seva extensa carrera, entre ells el Premi Nacional d’Il·lustració en tres ocasions -l’última a la seva trajectòria el 2009- o, més recentment, la Distinció al Mèrit Cultural de tota una vida que atorga la Generalitat.

“En aquesta exposició posem el focus a la faceta d’il·lustrador de Miguel Calatayud, un artista amb una carrera tan extensa i prolífica com interessant, que ha abordat diferents disciplines al llarg dels 50 anys de trajectòria professional. Miguel ha desenvolupat una obra moderna i avantguardista, marcada pels elements disruptius i el color, que va suposar una gran innovació, alhora que ha aconseguit forjar un llenguatge propi”, ha destacat el director del Consorci de Museus.

“Posteriorment va començar la seva col·laboració amb Carlos Pérez, qui, precisament dóna nom a la sala que acull aquesta mostra”, ha afegit.

Per la seva banda, Miguel Calatayud ha assenyalat que el significat que li donava a la il·lustració d’un llibre “consistia a visualitzar i posar en pàgines una cosa semblant a un món propi on tot -figures, objectes i espais- obeís a certs principis de concepte i disseny relacionats amb la comprensió subjectiva de la realitat”.

La comissària de la mostra, Loreto Rodríguez Pellicer, ha destacat que en aquesta mostra el CCCC “invita l’espectador a un delit visual, a un recorregut creatiu, interessant, irònic i especialment atractiu que ens ofereix Miguel Calatayud; una selecció de la seva obra tan intensa com abundant: més de 220 originals, aquarel·les i esbossos; un univers lluminós i feliç construït després de dècades de treball relacionat amb l’art popular, amb les avantguardes, la fotografia, el cinema, l’arquitectura i la geometria; un gaudi amb què, sens dubte, Miguel Calatayud, creador únic i artista gràfic imprescindible, aconseguirà entusiasmar l’espectador”.

“Estem davant d’una nova oportunitat per deixar-nos sorprendre per l’obra recent de Calatayud i, sobretot, per apreciar-la des d’una nova perspectiva”, ha assegurat el també comissari Felipe Hernández Cava.

Entendre l’obra de Calatayud en tres fases

La primera part del recorregut, que vertebra tota la mostra, reuneix originals i reproduccions pertanyents a deu llibres creats entre el 2006 i el 2022, sota el títol ‘La il·lustració complexa’. Es tracta d’una sèrie d’obres que mostra la manera d’entendre el dibuix de l’artista, per a qui cada imatge té les seves lleis pròpies i les diferents mides, les deformacions, els punts de vista o el color formen una coreografia on qualsevol petit detall té sentit.

El concepte d’il·lustració complexa es nodreix, segons el mateix Calatayud, d’un “estudi previ i esmicolat de petits detalls, en què qualsevol, desvinculat del total, podria tenir sentit”.

La segona part de la mostra correspon a un recorregut en paral·lel, a través de grans ampliacions i dividit en quatre apartats: ‘Memòria del Passat’, ‘DesPlaçamientos’, ‘L’aura del paisatge’ i ‘Amb els cinc sentits’.

Cadascun descansa sobre quatre de les obres més interessants d’aquest recent període de l’artista, on Calatayud dialoga lliurement amb la història, el concepte de viatge (de la mà de Josep Pla), el paisatge i la gastronomia (de la mà de Julio Camba), elements clau per a qui ha fet del plaer dels sentits, i especialment de la dignificació de la visió, un model de conducta.

La tercera part de la mostra, titulada ‘Afers Interns’, consisteix en una projecció audiovisual que reuneix una petita selecció dels dibuixos que el creador fa per a si mateix, i on campen a plaer la memòria i el temps.

Miguel Calatayud i Carlos Pérez

L’exposició es desenvolupa a la Sala Carlos Pérez del Centre del Carme, recordant la vinculació professional que van mantenir tots dos creadors, des de la Fundació Wellington, on l’artista va col·laborar com a il·lustrador amb Carlos Pérez, en aquell moment assessor cultural de la mateixa.

La col·laboració entre tots dos va continuar posteriorment, amb obres com el llibre ‘Kembo. Incident a la pista del Circ Medrano’, amb text de Carlos Pérez, editat per Kalandraka l’any 2010, un llibre que va formar part de la llista d’honor de l’IBBY (International Board on Books for Young People).

El 2011, el MUVIM, en què Cárlos Pérez era conservador, va dedicar una àmplia mostra a Miguel Calatayud, fent un repàs a totes les seves facetes (il·lustrador, dissenyador, historietista), i ara els dibuixos de l’alacantí omplen les parets de la sala dedicada al gestor cultural, artista i comissari mort el 2013.

Miguel Calatayud

Nascut a Aspe, Alacant, el 1942, Miguel Calatayud és un dels il·lustradors més destacats a nivell mundial. Des de l’inici de la seva carrera professional a principis dels anys setanta i al llarg de la seva amplíssima trajectòria, que inclou diferents disciplines i suports, com ara llibres, còmics, il·lustració en revistes, cartells, creació d’imatge, o col·laboracions institucionals, Calatayud hi ha contribuït a la renovació de la il·lustració gràfica espanyola.

La seva obra fa gala d’una qualitat i coherència inusitades, i manifesta una originalitat profunda, fruit de l’inconformisme i el caràcter transgressor i experimental de l’autor. Les seves creacions componen un imaginari propi inconfusible, que no es plega als dictats del mercat i apunta a un espai de llibertat que no entén de gèneres i fronteres.

La seva obra i la seva trajectòria professional han estat reconegudes amb nombrosos guardons com el Premi del Ministeri de Cultura a les Millors Il·lustracions de Llibres Infantils i Juvenils el 1989 per ‘Una de indios y otras historias’, el Premi del Ministeri de Cultura a les Millors Il·lustracions de Llibres Infantils i Juvenils el 1991 per ‘Llibre de les M´Alícies’ el Premi Nacional d’Il·lustració a la seva trajectòria (2009), la Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural (2019) i el Premi a la Cultura Alacantina Miguel Hernández ( 2022) de la Diputació d’Alacant.

La mostra ‘Miguel Calatayud. Trànsit Il·lustrat’ es pot visitar fins al 5 de novembre a la Sala Carlos Pérez del Centre del Carme.

Más información aquí.

Imágenes de la exposición de Miguel Catalatayud aquí.

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: