El Centre del Carme obri una finestra al psiquiàtric de Bétera amb el projecte guanyador del Premi Alfons Roig d’Arts Visuals 2022

El director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha presentat l’exposició ‘De l’abjecte’, resultat del projecte de Patricia Gómez i María Jesús González que va ser el guanyador del Premi Alfons Roig d’Arts Visuals 2022 atorgat per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València al millor projecte artístic. El director del CCCC ha estat acompanyat pel diputat de Cultura, Paco Teruel, i el cap del Servei de Cultura de la Diputació de València, Josep Vidal.

La mostra, que es pot visitar fins al 10 de desembre, trasllada a la sala Zero del CCCC fragments de les parets de pavellons en desús del psiquiàtric de Bétera, extrets mitjançant arrancada mural i allotjats sobre un nou suport de llenç, amb la qual cosa s’han transformat en una sèrie de paisatges fets de color, matèria, temps i memòria.

L’exposició constituïx un gran arxiu mural de 20 metres de longitud que establix una relació simbòlica amb la distància que separa el centre hospitalari del centre urbà de València i oferix la possibilitat, a qualsevol persona que la visite, de trobar-se envoltada per unes parets que resulten ser els únics testimonis d’una realitat moltes vegades invisible i allunyada de la quotidianitat de la nostra societat contemporània.

El projecte indaga així en la història d’este centre hospitalari i genera una reflexió sobre el conflictiu i apartat lloc que ocupa, i ha ocupat històricament, la malaltia mental, tant en la societat com en els nuclis urbans.

“Patricia Gómez i María Jesús González han aconseguit desenvolupar un llenguatge artístic propi, com podem apreciar en l’exposició que presentem en el CCCC junt amb la Diputació de València”, ha assenyalat el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

“Es tracta del resultat del projecte reconegut amb este premi biennal que dona suport al desenvolupament d’obres d’especial interés. Un treball que ens apropa de manera singular a un lloc i una realitat que és a penes coneguda o mostrada, convidant a una reflexió sobre la salut mental a través de la història d’un centre situat a tan sols uns quilòmetres de València, però totalment apartat de la societat”, ha assegurat José Luis Pérez Pont.

“En nom de la Diputació de València volia donar les gràcies a Patricia i María José pel gran treball fet i per participar del nostre premi, i al Centre de Carme per la seua col·laboració en este projecte, i voldria també avançar que, pròximament, l’Àrea de Cultura de la Diputació de València editarà el catàleg recopilatori del projecte artístic i de l’exposició, que mostra un treball que pretén incidir en la memòria dels més desfavorits, amb una solució plàstica impactant i coherent”, ha explicat el diputat de Cultura, Paco Teruel.

“El treball posa el focus en la vulnerabilitat de les persones i en l’atenció psiquiàtrica, assumptes socials en plena vigència”, ha indicat Teruel.

“Hem treballat als pavellons desocupats del complex hospitalari, per a dur a terme una intervenció d’arrancada mural que permeta rescatar, i posteriorment traslladar-les, les parets d’este lloc a altres espais de circulació pública, tractant de situar, de nou, el centre hospitalari en la col·lectivitat de la qual sorgix i forma part, en contra de la inèrcia tradicional que el condemna a romandre en l’oblit”, han assegurat les artistes.

L’exposició està produïda per la Diputació de València a través del Premi Alfons Roig, amb la col·laboració del Centre del Carme, el Laboratori de Recursos Mèdia de la Universitat Politècnica de València i el Psiquiàtric de Bétera.

Sobre les artistes

Patricia Gómez i María Jesús González compartixen l’interés i la concepció experimental del gravat, la qual cosa els ha permés dur a terme una investigació artística dedicada a la recuperació de la memòria de llocs immersos en processos de desaparició o abandó, a partir del registre de les empremtes del temps i la vivència humana conservades sobre els murs de la seua arquitectura.

Des de 2008, els seus treballs s’han centrat en llocs de reclusió i aïllament, com a espais marginals des dels quals obtindre un testimoni subcultural per contrast a una visió totalitzadora de la història tradicional.

Han intervingut en tres centres penitenciaris deshabitats, així com en alguns dels espais on les persones migrants són retingudes al llarg del seu viatge des de les costes mauritanes fins a Canàries, i han posat el focus en la intolerància i l’exclusió dels sectors socials més desfavorits.

Des de 2017, dirigixen la seua atenció cap al col·lectiu de malalts mentals i el model asilar, centrant el seu objecte d’estudi en unes coordenades espai-temps concretes: l’Hospital Psiquiàtric Pare Jofré de València, situat a la localitat de Bétera.

Premi Alfons Roig

El Premi d’Arts Visuals de la Diputació de València Alfons Roig al projecte artístic és un reconeixement institucional a aquelles persones en actiu dins del camp de les arts plàstiques i visuals, que comencen la seua trajectòria professional en l’àmbit de les arts valencianes i presenten un projecte artístic d’especial interés. En l’edició de 2022 es van presentar un total de 10 projectes, i es va triar el de Patricia Gómez i María Jesús González, amb el títol ‘20 quilòmetres’, que ha donat com a resultat la mostra ‘De l’abjecte’.

L’exposició es pot visitar a la sala Zero del CCCC fins al 10 de desembre.

Més informació: consulteu ací

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: