Gastronomia

El Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia finança 13 projectes de recerca

Tretze són els projectes que han superat els tràmits per accedir a les ajudes que convoca el Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia a través del seu Programa Propi per al Foment de la R+D+I a l’àmbit de la gastronomia, dotat amb 30.000 euros, dins el marc del conveni entre la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Dénia.

Els diferents projectes que Gasterra finançarà en una clara i decidida aposta per potenciar la investigació gastronòmica, aborden la investigació culinària des de diferents disciplines.

Tres dels projectes estudiaran temàtiques relacionades amb la Marina Alta, com són: “El foment de la gastronomia blava”, la “Gastronomia i pesca a la Marina Alta: anàlisi d’escenaris, possibilitats de millora i sinèrgia” i “El turisme gastronòmic a la Marina Alta: reptes i oportunitats des d’una perspectiva de desenvolupament local sostenible.”

Sense perdre de vista la Mediterrània, dos treballs més estudien la “Implantació d’una zona experimental submarina per a R+d+i en maduració d’aliments” i l'”Aplicació culinària sostenible i segura de tres algues autòctones de la Mediterrània procedents d’aqüicultura.”

La convocatòria de Gasterra també ha atret investigacions que aborden temàtiques d’interès general en què s’analitzen les possibilitats de reutilització dels residus agroalimentaris derivats de la indústria del dàtil i de la pinya per crear nous ingredients culinaris. O el projecte “Cèl·lules vegetals cultivades: ingredient innovador per a la gastronomia mediterrània” que aposta per la introducció de productes nous.

Per la seva banda, el CIBIO al costat de l’Estació Biològica i Jardí Botànic de Torretes de la Universitat d’Alacant, han presentat un projecte per obtenir la caracterització morfològica i quimi típica de l’ecotip de pebrella Thymus piperella “Torretes”, una planta aromàtica amb demostrada utilitat culinària i gastronòmica.

Aliments tan presents al nostre territori ia la nostra gastronomia, com l’arròs, seran igualment objecte d’estudi a través de la investigació “Avaluació de la qualitat de cocció i organolèptica de diferents varietats d’arròs fortificat amb ferro i zinc”.

A l’àmbit social ia la literatura gastronòmica s’han presentat els projectes: “Laboratori d’Innovació Social i Intel·ligència gastronòmica” i “La memòria dels menjars de les comarques d’Alacant a l’obra del folklorista Francisco G. Seijo Alonso (1925- 2013) L’Alcoià Comtat”. La importància de les marques també és objecte d’estudi a través de les ajudes convocades per Gasterra, a l’Anàlisi dels esquemes de qualitat diferenciada en l’àmbit gastronòmic, que aborda la qüestió a partir de les indicacions geogràfiques.

Els resultats d’aquestes investigacions es presentaran a finals d’aquest any a Dénia i s’espera que donin origen a publicacions en revistes internacionals d’impacte que permetin millorar la posició de la universitat a nivell gastronòmic, així com generar un retorn immediat en forma d’innovació a les empreses alimentàries, gastronòmiques i turístiques de la zona.

Gasterra

El Centre de Gastronomia de la Mediterrània UA-Dénia, GASTERRA, que convoca aquests ajuts, és un centre propi de la Universitat d’Alacant creat el 2018 amb la finalitat d’impulsar i desenvolupar la investigació, la transferència de coneixement i la formació al sector de la gastronomia, així com la realització dactivitats culturals i dextensió universitària. El centre és fruit de l´aliança col·laborativa entre tres institucions: la Universitat d´Alacant, Turisme Generalitat i l´Ajuntament de Dénia. Depèn orgànicament del rectorat de la Universitat d’Alacant i, des del 27 de maig del 2021, funcionalment de la Facultat de Ciències, també responsable de la titulació del Grau en Gastronomia i Arts Culinàries.

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint