El bulevard García Lorca de Valencia convertirà la platja de vies en un corredor verd de 49.000 metres quadrats

El futur bulevard García Lorca cobrirà la platja de vies del Parc Central i la transformarà en un espai verd de 49.000 metres quadrats i un quilòmetre de llargària. La reurbanització de l’entorn contempla un espai totalment naturalitzat, sense recorreguts longitudinals de vehicles, sinó accessos d’entrada i eixida als blocs d’edificis en bucle; voreres d’entre sis i dotze metres, i dos carrils bici bidireccionals de tres metres d’amplària, en tots dos laterals. L’Ajuntament aprofitarà les obres del canal d’accés ferroviari a la ciutat, que arrancaran entre finals de 2022 i començament de 2023 i costaran 400 milions d’euros, per crear un corredor verd, que connectarà els barris del sud i es prolongarà fins al nou i renaturalitzat llit del Túria. L’alcalde, Joan Ribó, junt amb la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha presentat la planta viària i els plans de renaturalització del projecte, amb què es pretén “fer una ciutat més verda, saludable i sostenible”.

“D’un bulevard on es plantejava que passaren els cotxes a un espai per a les persones”. Així serà el futur corredor verd García Lorca en paraules de l’alcalde. “Un canvi en la forma de planificar la ciutat”, seguint la tendència del Parc Lineal de Benimàmet i altres referents a Madrid —Madrid Río—, Barcelona —Rambla de Sants— o Berlín —Parc de Tilla Durieux—, i en la línia també de “la reconquesta de l’espai públic de l’antic llit del Túria” a mitjans de la dècada dels setanta. Per a Ribó, “és una d’eixes notícies que canvien el paisatge de la ciutat” i, a més, constituïx “un element de resiliència per fer front al canvi climàtic”. Així mateix, el màxim responsable municipal ha assenyalat que la base del projecte és el Pla de Mobilitat Urbana, ja aprovat; el Pla Verd i de la Biodiversitat, en redacció en estos moments, i el Pla de Mobilitat Metropolità, “que estem esperant la seua pròxima presentació”.

Per la seua part, la vicealcaldessa i titular de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha incidit en l’oportunitat que suposen les obres del canal d’accés, que soterraran totes les línies de Rodalia i alta velocitat d’entrada a la ciutat i permetran enderrocar el pont de Giorgeta. Està previst que els treballs, amb un pressupost de 400 milions d’euros —dels quals el govern d’Espanya aportarà el 50 %; l’Ajuntament, 100.000 milions d’euros, i la Generalitat, la resta—, arranquen entre finals de 2022 i començament de 2023, i es prolonguen fins l’any 2007, en nou fases. La reurbanització del bulevard García Lorca es desenvoluparà en paral·lel a l’execució d’estes fases i formarà part del corredor verd València Sud, que connectarà el centre de la ciutat, des del Parc Central, fins al nou districte innovador de Vara de Quart i el nou llit del riu Túria. El consistori convocarà un concurs d’idees per a esta infraestructura, amb què els barris del sud quedaran units en “la gran transformació urbana del sud de la ciutat que quedava pendent des de fa més de quaranta anys”.

D’altra banda, el regidor Giuseppe Grezzi ha detallat el disseny de la planta viària per a la urbanització en superfície del bulevard García Lorca. L’actuació tindrà una longitud d’un quilòmetre, des de l’actual pas elevat en la intersecció de les avingudes de Giorgeta i Peris i Valero, que s’eliminarà, fins al pont del Bulevard Sud. La secció comprén un jardí central, a més d’una vorera i un carril bici en cada lateral. En alguns dels trams hi haurà vies de servici, i en la resta, la vorera estarà unida amb el jardí. Es crearan bandes multifuncionals destinades a estacionament per a persones amb mobilitat reduïda, càrrega i descàrrega, contenidors de residus urbans i arbrat, que estaran connectades amb el carrer de Sant Vicent Màrtir i la carrera de Malilla. S’habilitaran igualment connexions transversals per al pas de vianants, bicicletes i vehicles d’emergència en diferents punts de l’avinguda, i desapareixerà la passarel·la de vianants i bicicletes al carrer de la Pianista Empar Iturbi.

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: