Educació inicia les obres de construcció de la nova escola de Gilet

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, i els representants de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Vialterra?Edifesa han signat hui l’acta d’inici d’obres del nou CEIP Enrique Tierno Galván de Gilet. A l’acte, que ha tingut lloc al mateix solar municipal de 8.747 m2 del Pla de la Venta, on s’alçarà la nova escola, també hi ha assistit la comunitat educativa de l’escola i la corporació municipal d’aquest municipi del Camp de Morvedre.

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, ha destacat que “la signatura és una fita clau perquè obri el termini de 14 mesos d’obres que faran possible que la inversió de més de 4,9 milions d’euros de la Conselleria a Gilet es transforme en una nova escola amb la qual no sols donem un salt en la qualitat educativa del municipi, sinó que també estem generant més d’un centenar de llocs de treball en el sector de la construcció”.

El departament del conseller Vicent Marzà va traure a licitació la construcció de la nova escola de Gilet per més de 5,4 milions d’euros i un termini d’execució de 14 mesos. Es van presentar 18 empreses a un concurs públic que ha guanyat l’UTE formada per Vialterra-Edifesa, que s’ha compromés a fer l’obra per 4,9 milions d’euros.

El nou col·legi ubicat al Pla de la Venta serà un centre de dues línies que disposarà de 486 llocs escolars amb 12 aules de Primària, 6 d’Infantil i 2 aules d’Infantil gratuïtes de 2 anys. També estarà equipat amb un menjador amb cuina pròpia amb una capacitat per a 360 alumnes en dos torns.

El nou centre tindrà tots els serveis necessaris, com ara un menjador de 270 m2 que pot atendre 360 alumnes en dos torns i que estarà dotat amb una cuina pròpia de 135 m2 completament equipada. A més, també disposarà d’un gimnàs de 160 m2, així com de 6 aules de grup xicotet per a atendre l’alumnat amb necessitats educatives específiques.

El projecte inclou dues sales polivalents, així com biblioteca, aula taller i aules específiques tant per a informàtica com per a música. A més, les unitats d’Infantil estan equipades amb un sistema de calefacció per sòl radiant i disposen de lavabos i patis propis amb accés directe des de l’aula.

La superfície útil construïda total del nou centre supera els 4.000 m², als quals cal sumar altres 4.239 m² d’espais exteriors. Entre aquests últims destaca una porxada de 225 m2, on l’alumnat pot fer activitats a l’aire lliure a l’ombra, i dues pistes esportives de 968 m2. A més, també tindrà zones diferenciades de jocs per a Infantil i Primària i un hort escolar.

Escola amb un consum energètic quasi nul i amb un disseny inspirat en la Calderona

El disseny de la nova escola de Gilet, obra d’AECOestudio, és el d’un edifici amb qualificació energètica A i amb un consum d’energia quasi nul (nZEB). És a dir, que s’adapta al seu entorn i que la poca energia que necessita és renovable.

Ha sigut projectat de manera que s’integre amb l’entorn. Així, les aules d’Infantil es disposen a manera de filtre permeable, disgregades, divertides, plenes de color i joc. Sense normes, com un joc de peces aleatòries i irrepetibles, com l’orografia de la serra Calderona que envolta l’escola.

Les aules de Primària s’estructuren en peces lineals, organitzades, pautades, de manera que es puga donar solució metòdicament al programa de necessitats, ja més complex, amb els seus condicionants normatius tècnics i educatius. Per a connectar els dos cicles s’estableixen com a punts d’unió els espais comuns del centre, amb geometries i estructures híbrides en la seua composició i esquema organitzatiu.

Per a aconseguir la màxima eficiència energètica, l’edifici s’ha projectat amb un envoltant que limita adequadament la demanda energètica necessària per a aconseguir el benestar tèrmic gràcies a les característiques que té d’aïllament i inèrcia, permeabilitat a l’aire i exposició a la radiació solar.

El centre disposarà també de sistemes de climatització eficients i sostenibles per al medi ambient. Així, la instal·lació de calefacció serà d’alta eficiència energètica perquè té al seu cor una caldera de biomassa de condensació de baixa temperatura, que suposa un 40 % d’estalvi d’energia respecte a una caldera convencional. A més, com que està combinada amb la instal·lació de plaques solars, l’estalvi energètic és considerable.

El sistema de ventilació i aire condicionat de l’edifici inclou recuperadors entàlpics dissenyats per a recobrar el 30 % de l’energia consumida en intercanviar la temperatura i la humitat de l’aire extret amb la de l’aire fresc exterior. Gràcies a això, la càrrega tèrmica aportada per la ventilació disminueix dràsticament i redueix al voltant d’una tercera part el consum d’energia. Així mateix, la reducció de la càrrega tèrmica necessària permet la instal·lació d’equips d’aire condicionat de menys capacitat.

Igualment, s’utilitzaran lluminàries amb tecnologia led d’alt rendiment energètic, d’aquesta manera s’afavoreix un estalvi del 80 % enfront dels halògens. El sistema d’il·luminació estarà equipat amb sensors que regularan la intensitat de segons la llum natural que entre de l’exterior, mentre que a les zones de pas hi haurà també sensors de moviment que apagaran els llums quan no siguen necessaris. Per al disseny de la il·luminació exterior s’ha proposat l’ús de fanals fotovoltaics, cosa que suposa un estalvi del 70 % respecte als convencionals.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: