Economia i els col·legis de registradors de la propietat agilitzaran el registre i els tràmits administratius de les cooperatives a través d’una finestreta única

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i els col·legis de registradors mercantils de la Comunitat Valenciana i de l’Estat col·laboraran en el desenvolupament d’una finestreta única, amb la qual agilitzar el registre i els tràmits administratius de les cooperatives valencianes.

El projecte de comanda de gestió subscrit pel conseller d’economia, Rafa Climent, i la degana del Col·legi de Registradors de la Propietat i Mercantils d’Espanya, María Emilia Adán, suposa que els registres mercantils assumeixin la gestió del registre de cooperatives i del registre societats laborals.

Climent ha explicat que “es tracta d´una col·laboració entre ens públics que pretén solucionar una demanda històrica del sector en relació al registre per facilitar la posada en marxa d´una cooperativa i agilitzar les gestions, encara que la titularitat del registre continuarà sent de la Generalitat” .

Objectius

L’objectiu final d’aquesta línia de col·laboració és ajudar les cooperatives valencianes perquè aconseguisquen adaptar-se de manera àgil a les exigències d’una economia global, tant a nivell nacional com internacional.

D’aquesta manera, el registre funcionarà al mateix ritme que el de les empreses mercantils, perquè les cooperatives i les societats laborals puguin introduir innovacions de manera contínua i mantenir la seva competitivitat en un món en canvi permanent i sotmès a les exigències del mercat.

Així, la comanda de gestió permetrà dotar de més agilitat la tramitació administrativa i obtenir suport tècnic especialitzat en matèria mercantil. També facilitarà la internacionalització de les cooperatives valencianes, atès que la legislació europea obliga les cooperatives a la inscripció mercantil si volen operar internacionalment.

Igualment, s’elimina la duplicitat que es produeix en tots aquells tràmits registrals que conflueixen als dos registres, comptes anuals, i s’aconseguirà desembussar el volum d’expedients i la gestió de l’arxiu, amb la digitalització d’aquest.

D’altra banda, amb aquesta reforma es racionalitza la gestió i amplia la capacitat d’exercir les competències de la Generalitat en el manteniment i la millora del registre administratiu, la tutela dels principis cooperatius en les accions registrals de les cooperatives inscrites, i la possibilitat de desenvolupament del Servei dInspecció dels fons públics dedicats a la promoció del model cooperatiu valencià.

D’aquesta manera, la Comunitat Valenciana serà la primera autonomia on les cooperatives podran operar de manera directa a nivell internacional, comptant amb avantatges competitius quant a la internacionalització i digitalització de les mateixes. A més, l’eficiència administrativa permetrà reforçar serveis d’inspecció i de promoció de les cooperatives.

Cal destacar que 2022 serà un curs de transició, però la posada en marxa de la comanda de gestió, la modificació de la llei i el reglament de registre, faran de la Comunitat Valenciana un punt de referència a l’Estat espanyol per al desenvolupament de cooperatives.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: