Cultura Online del Consorci de Museus proposa experiències immersives des del virtual

El programa Cultura Online del Consorci de Museus arriba a la seua huitena setmana i ofereix diferents experiències immersives, des de l’experimentació i la reflexió.

Unint ciència, tecnologia i música experimental, les diferents propostes generen imatges abstractes, paisatges ferits, fragments de la naturalesa que simbolitzen la fragilitat humana; la connexió entre el món físic i el virtual, l’espai com una extensió del cos i les diferents maneres d’habitar-lo. Visions pretesament enganyoses. Capitalisme. Monarquia. Fils que parlen, sons de la migració. Avatars impossibles, reflexos i mirades, l’encarnació del temps en l’era virtual.

La proposta de Marla Jacarilla ‘Just Do It!’ planteja una reflexió sobre les possibilitats de mantindre’s al marge del sistema capitalista o, almenys, de ser crític amb aquest i conscient del seu funcionament. En un pla picat apareix l’artista fent a càmera ràpida un trencaclosques de 1.000 peces que mostra les persones més riques del món. Sobre aquest es mostra l’actor Shia LaBeouf fent el seu discurs motivacional ‘Just Do It’, grotesca paròdia de tots aquells discursos que presumeixen de poder canviar la vida de les persones.

Les ballarines Inka Romaní i Julia Zac fan seua la reflexió de Sarah Ahmet, “els espais són com una segona pell que es desplega en els plecs del cos”. La seua peça ‘Serie de apariciones’ és un assaig performàtic audiovisual inspirat de la idea de DIY (Do It Yourself) per a explorar la relació entre cos i espai. A això s’uneix un redescobriment dels espais familiars com en aquest cas un cantó o racó.

‘Forms’ de Santiago Vilanova és un projecte experimental de síntesi audiovisual en temps real. Generat a través d’un conjunt de regles de creació gràfica, basades en l’atzar i la probabilitat, aquest programa “fet a mà” proposa una sèrie de composicions visuals creades en temps real i que no es repeteixen mai.

‘The night’ d’Albert Trencadís és un ‘collage’ abstracte d’una nit. Una representació alterada i artificial. A través de la fragmentació de la realitat, el mapa sonor i el muntatge rítmic dels seus sons, colors i objectes protagonistes, s’ofereix un relat metafòric d’una nit festiva i desenfrenada en una casa. L’obra qüestiona el model d’oci nocturn occidental i apel·la a la reflexió i anàlisi sobre els hàbits en la vida nocturna i la manera diferent en què es comporten les persones.

La proposta de Teresa Tomás ‘Impossible en mi tiempo’ és un projecte d’animació en 3D inclòs en la seua investigació sobre la relació entre el videojoc i l’art. Teresa Tomás entén el videojoc com una estratègia orientada a desenvolupar nous processos projectuals i conceptuals des dels quals abordar la transversalitat en el seu treball des de diferents mitjans, com l’escultura, la instal·lació o el vídeo.

Froilán Sánchez Caballero i Mariana Herrera Bellido presenten ‘Hilos que hablan, sonidos de la inmigración’, una instal·lació d’art sonor inspirada en la forma dels quipus inques, uns instruments que s’utilitzaven per a guardar valuosa informació. Quipu significa ‘nuc’ en quítxua, l’idioma dels inques. La instal·lació s’ubica a la vora del mar mediterrani, construïda per 263 petxines que pengen de 14 fils amarrats a un de principal. Cada nuc sosté una petxina que salvaguarda la història de migració d’un ésser humà. Cada petxina emet un so diferent.

El projecte ‘Vulnerable’ d’Elena Martí Manzanares és un audiovisual construït a partir de textos, fotografies i vídeos que pretén reflectir la vulnerabilitat o fragilitat de la naturalesa davant de la societat actual, que no és més que la fragilitat de la humanitat. La naturalesa com a metàfora de l’existència humana.

Enmig d’una crisi insòlita que fa difícil imaginar, en un futur pròxim, qualsevol mena de protesta popular multitudinària del carrer, la creadora valenciana Tania Blanco presenta ‘AME, referèndum’. Es tracta d’una peça digital de naturalesa especulativa sobre el debat democràcia/poder hereditari, el conflicte del vertader/fals i la pertinència o no de la realització d’elucubracions de caràcter artístic/polític que segons l’artista “poden ser susceptibles de tornar-se profètiques en el paisatge distòpic sociopolític actual”.

En la seua peça ‘El impostor’, el ‘performer’ Vicente Arlandis presenta una sèrie d’audiovisuals en què demana a diferents companyies de teatre, dansa i òpera que simplement li deixen aparéixer en el moment final de les obres, el moment dels aplaudiments i salutacions al públic.

La creadora Alexandra Knie presenta ‘Visual Mutations’, xicotetes animacions i microvídeos, inclosos en el seu laboratori artisticoexperimental. En aquest, analitza de manera contínua les diferents connexions entre el món interior i els fenòmens de l’univers, l’art i l’artesania, la ciència i la ficció, i ara del món físic i virtual.

Cultura Online

Cultura Online reuneix els 100 projectes seleccionats en la convocatòria #CMCVaCasa del Consorci de Museus amb l’objectiu de donar suport al sector de les arts visuals i fer front als efectes de paralització d’activitat cultural per la COVID-19.

Els projectes es poden gaudir a través de la plataforma consultar ací, l’Instagram culturaonline_cmcv o visitant l’exposició del CCCC i interactuant amb les peces mitjançant el dispositiu de cultura segura SCR (Safe Culture Revolution).

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: