Compromís reclama al Senat la paralització de la línia de Molt Alta Tensió que travessa el focus de l’incendi de Begís

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat al Govern d’Espanya que paralitze el projecte per a construir una línia de Molt Alta Tensió Ojos Negros-l’Eliana, per a analitzar les seues afeccions socials i mediambientals. Aquesta infraestructura permetria evacuar l’energia produïda als parcs fotovoltaics de Larentina, Inus i Ladon, -que se situaran en el municipi turolense de Ojos Negros i que sumen pràcticament 90 megavats de potència nominal instal·lada-, hasta la localitat de l’Eliana, on connectaria amb la subestació de Red Eléctrica.

El portaveu valencianista ha demanat màxima racionalitat. “Tenim ja sobre la taula un gran nombre de línies de Molt Alta Tensió que es regeixen per criteris de les grans companyies, sense tindre en compte la voluntat dels ajuntaments afectats. És obvi que l’energia s’ha de poder distribuir, però sempre seria l’impacte menor si es prioritzara que l’energia es produïra principalment el més pròxima a les grans àrees de consum, sempre buscant les ubicacions més assenyades i amb menys impacte. Si no hi ha més remei que fer aquestes MAT ha de ser per on ambiental, paisatgística i socialment tinga menys impacte, no per on siga més barat per a les grans empreses, que acaben decidint sobre el futur del nostre territori”, ha dit.

En aqueix sentit, Mulet ha remarcat que després del brutal incendi de Begís, “cal tornar a valorar l’impacte d’aquesta autopista elèctrica” sobre la zona carbonitzada. “Ha canviat la realitat i cal tenir garanties que aquesta zona ha de poder regenerar-se i que l’incendi no servisca d’excusa per a transformar més d’allò necessari el territori”, ha afegit.

Des de l’Eliana, municipi afectat per ser el final d’aquesta MAT, la regidora de Compromís per l’Eliana, Isabel Montaner, ha manifestat que aquest projecte arriba després d’haver aprovat en Ple ordinari l’inici del projecte de soterrament de la subestació de l’Eliana. “Des que hem tingut coneixement de l’existència d’aquest projecte ens hem posat a treballar en l’estudi de la documentació, així com amb les agrupacions ecologistes de la zona, amb la intenció de poder presentar les al·legacions corresponents”, explica.

Preocupació a Aragó

El secretari territorial de Chunta Aragonesista a les comarques turolenques, José Manuel Salvador, ha traslladat la seua preocupació pel projecte del Govern per a instal·lar una línia de Molt Alta Tensió entre Aragó i el País Valencià, que travessaria cinc termes municipals que s’han vist afectats pel recent incendi de Begís: El Toro, Torás, Teresa, Jérica i Alcublas.

“Un total de 115,6 dels 188 quilòmetres transcorrerien en territori aragonès, on es construirien a més 3 subestacions en Ojos Negros, Almohaja i Albarracín”, ha explicat el secretari territorial de CHA.

Salvador recorda que es tracta de la tercera línia de Molt Alta Tensió projectada en la zona, per la qual cosa comparteix que “el Govern d’Espanya, com a administració competent en tractar-se de projectes que afecten dues Comunitats Autònomes, estudie totes les afeccions socials i mediambientals que podria produir, així com altres possibles alternatives a la seua construcció”.

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: