Compromís insta al Govern a rectificar la seua posició davant el conflicte sahrauí i treballar des de la responsabilitat legal

El grup Compromís presentarà Declaracions Institucionals a la Diputació de Castelló i als ajuntaments per a revertir «la mala política del Govern d’Espanya» respecte al Sàhara i mostrar la solidaritat amb el poble sahrauí després de la posició expressada pel Gobierno davant el conflicte amb el Marroc.

En aquest sentit, el portaveu de la coalició valencianista, Ignasi Garcia, ha denunciat que aquesta decisió del Gobierno «no només vulnera els drets internacionals, sinó que la malaptesa de Pedro Sánchez ha fet que Algèria replantege un preu a l’alça del gas que se’ns ven i, per tant, és una pedra més en el camí al nostre motor econòmic que és la indústria del taulell».

El darrer 18 de març, el gabinet de la casa reial marroquina va fer pública una carta mitjançant la qual el president espanyol, Pedro Sánchez, donava suport a la proposta d’autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental.

Aquesta posició està «absolutament» en contradicció amb la legalitat internacional. Ni Nacions Unides, ni la Unió Africana, ni la Unió Europea, la Cort Internacional de Justícia o la Cort Europea de Justícia no reconeixen cap sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental.

A més, en el document es menciona que, com a potència colonitzadora i amb capacitat d’administració d’acord amb les resolucions del dret internacional, «l’Estat Espanyol té una responsabilitat jurídica, ètica i política en la descolonització efectiva del Sàhara Occidental. Una responsabilitat que persisteix mentre el poble sahrauí no haja pogut exercir el seu dret inalienable a l’autodeterminació».

En aquest sentit, la posició emesa per Sánchez constitueix una desviació «perillosa» de les obligacions de l’Estat Espanyol en l’àmbit internacional «i afecta de manera molt negativa qualsevol possible rol d’Espanya en la solució del conflicte de descolonització al Sàhara Occidental.

Per això, el grup Compromís ha instat a Sánchez que rectifique públicament aquest canvi de posició i que treballe des de la responsabilitat legal i històrica per acompanyar el procés polític de negociació amb el nou enviat personal de Nacions Unides.

Per altra banda, la coalició valencianista ha reclamat reconéixer la sobirania de la República Àrab Sahrauí Democràtica i la legitimitat del Front Polisario com a únic representant democràtic del poble sahrauí, i reconéixer l’estatus diplomàtic de la representació del Front Polisario a Espanya com a primer pas cap al reconeixement de la RASD per part del Govern espanyol.

Informació i Foto:Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: