Compromís formalitza en el Senat el debat de l’infrafinançament valencià amb la compareixença de Gamero i de Montero

Compromís ha registrat hui la sol·licitud de compareixença del Secretari Autonòmic d’Hisenda de la Generalitat Valenciana, Francesc Gamero, en la Comissió d’Hisenda, perquè expose la situació en la qual es troba el País Valencià davant les últimes dades conegudes corresponents a la liquidació del finançament autonòmic de l’exercici 2019, que una vegada més confirmen a la valenciana com la comunitat pitjor finançada, amb el maltractament que això suposa per als ciutadans d’aquesta autonomia. Una situació que exigeix la reforma urgent del sistema de finançament autonòmic, amb la presentació abans de cap d’any de la proposta del Ministeri com a primer pas, així com l’adopció de les mesures transitòries plantejades.

Així mateix, ha sol·licitat la compareixença de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, perquè explique els retards en el canvi en el sistema de finançament autonòmic i per estar perpetuant un problema territorial i de drets “insuportable per al poble valencià”.

La coalició considera necessària aquesta mesura després del nul avanç en aquest acord, ja que “no s’han produït canvis substancials en un model que porta set anys caducat i cronifica en els valencians la situació d’injustícia respecte altres autonomies”, el que ha situat aquesta autonomia durant diversos anys a la cua del finançament per habitant, “amb el consegüent increment del deute públic per a poder prestar els serveis públics essencials”.

Carles Mulet, portaveu de Compromís al Senat, ha indicat que “aquesta cambra és el lloc que hauria d’acollir aquests debats amb serenitat i rigor, allunyats del soroll i aprofitar òrgans com la Comissió General de les Comunitats Autònomes que du sense reunir-se des de fa més d’un any i mig. A més, aquesta qüestió, suposa un problema territorial i de drets important”, ha agregat.

L’última liquidació del sistema constata que el maltractament sistemàtic “no és una invenció nostra, sinó que ens deixa en la cua dels recursos que rebem per habitant. No hi ha ni en PP ni en PSOE voluntat per corregir la situació i les bones paraules no són garantia de res com estem veient”.

Mulet considera “imprescindible” i necessari informar de com afecta la falta de reforma del sistema de finançament als valencians i la necessitat que el Govern escometa mesures urgents o transitòries per a millorar aspectes com l’equitat, actualitzar el nombre d’habitants real que suposen els valencians, l’endeutament i empobriment de la nostra autonomia per la mala gestió i saqueig dels anteriors governs o el grau d’incompliment respecte al pressupostat i que ha portat fins i tot al fet que la unanimitat de tots els grups hagen admès i reclamat per escrit una inversió i un tracte més just a l’Agenda Valenciana.

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: