Compromís denuncia el veto del PSOE a debatre la creació d’una comissió que investigue Castor, quan va votar a favor en 2017

“La persistència del bloqueig pel PSOE a tramitar la sol·licitud de creació d’una comissió d’investigació del projecte Castor, que ve avalada per les 25 signatures que estableix el Reglament del Senat, comportarà que es pose en pausa la cortesia parlamentària per part de Compromís”, ha declarat Carles Mulet a l’eixida de la Junta de Portaveus del Senat que ha tingut lloc aquest matí.

Això implicarà que “si no es compleix escrupolosament amb els terminis en contestar preguntes reconvertides, la coalició no facilitarà l’activitat de les comissions i no ajornarà les respostes, com feia fins al moment, fins que no complisquen escrupolosament amb el que es disposa”, ha indicat. Mulet ha recordat que “amb el PP en 2017 la comissió d’investigació que va demanar Compromís es va tramitar i el PP la va tombar en el Ple. El més fascinant és que la van aprovar tots els grups amb l’excepció de PP i Foro i les úniques abstencions de PNB i UPN. Ara és el PSOE qui la bloqueja per a no haver de mullar-se, amb una evident falta de democràcia, conscients que podria tirar avant quan va votar a favor en 2017”.

El senador ha recordat la necessitat d’esclarir responsabilitats existents amb aquesta infraestructura energètica hibernada fallida, per la qual es van pagar milers de milions malgrat no haver superat les proves de funcionament ni comptar amb l’acta de posada en servei definitiva, a conseqüència dels episodis sísmics viscuts en la zona del Delta de l’Ebre.

La petició de creació d’aquesta comissió va ser signada pels representants d’ERC-EH Bildu i Junts per Catalunya, a més dels grups integrants de l’Esquerra Confederal, en aquell moment (Adelante Andalucía, Més per Mallorca, Más Madrid, Compromís, Geroa Bai i Catalunya En Comú Podem). La constitució d’una Comissió d’investigació no és potestat de la minoría parlamentària, sinó que ha de ser aprovada pel Ple de la Cambra i queda, per tant, a l’arbitri de la majoria.

L’Article 59 del Reglament del Senat deixa ben clar que:

1. El Senat, a proposta del Govern o de vint-i-cinc senadors que no pertanyen al mateix Grup parlamentari, podrà establir Comissions d’Investigació o Especials per a realitzar enquestes o estudis sobre qualsevol assumpte d’interès públic.

“Entenem que s’està vulnerant de manera evident els drets dels senadors signants i que aquesta sol·licitud ha de tramitar-se, quasi un any i mig després de l’antidemocràtic bloqueig que viu. Votar-se en el Ple la seua creació, o no, i deixar-se de censures. A què temen? Per a qui treballen els qui s’oposen a esclarir què va ocórrer o a exigir responsabilitats?”, s’ha preguntat Mulet.

Per a la coalició, amb aquestes maniobres sembla clar i evident que es busca que s’esgote el període per a exigir responsabilitats a unes empreses que van planificar i van executar malament un dipòsit estratègic, que va costar 1.350 milions d’euros, i perillós. “Això és una vergonya que hauria de tenir algun responsable. El més greu, no s’està evitant que es detecten els errors per a evitar que es repetisquen els fets. És indecent que es vete aquesta iniciativa. El PP, almenys, la va tramitar i es va votar en el Ple si es constituïa o no”, ha conclòs.

Informació i Foto: Compromis

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: