Política

Compromís demana al Govern que exigisca a Turquia respecte i la fi de la repressió cap al HDP i una solució per al poble kurd

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, ha signat al costat de representants d’EH-Bildu, ERC, Junts, Més, Adelante Andalucía i Geroa Bai una pregunta al Govern perquè l’Executiu explique les gestions realitzades davant les institucions europees per a traslladar a Turquia el rebuig per l’intent d’il·legalització del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), formació d’esquerra, tercera força política del Parlament i representant de la minoria kurda.

Mulet retrau que la Unió Europea mantinga un posicionament “feble i injustificable” amb Turquia “amb qui avantposa els seus negocis a la normalitat democràtica i el respecte cap al poble kurd”, per la qual cosa ha reclamat al Govern teixir posicions de rebuig a la repressió que pateix el poble kurd, d’empresonament, detenció o empresonament dels seus referents polítics i exigir garanties democràtiques.

La iniciativa recorda que el Tribunal Constitucional de Turquía va admetre a tràmit dilluns passat per unanimitat la demanda presentada pel fiscal cap del Tribunal Suprem d’Apel·lacions, en la qual sol·licita el tancament del Partit Democràtic dels Pobles (HDP). La formación d’esquerres és el principal partit de la minoría kurda en Turquía i tercera força política en el Parlament.

Aqueixa decissió pot fer desaparèixer l’HDP, que porta diversos anys sent objecte d’una dura campanya de repressió per part del Govern d’Erdogan i la qual ha afectat des del més alt del partit amb els seus dos líders empresonats fins al nivell local, amb desenes d’alcaldesses i alcaldes destituïts detinguts i empresonats. También afecta al Parlament per la retirada de la immunitat als i les diputades del partit. Actualment són 13 els exdiputats i exdiputades que estan en presó.

L’últim parlamentari en entrar a presó va ser Omer Faruk Gergerlioglu, una de les principals veus del país contra els abusos d’Erdogan i reconegut defensor dels drets humans. Gergerlioglu ha sigut condemnat, entre altres coses, pels seus tuits a favor de la resolución del conflicte kurd. “No pensava que un missatge donant suport a la pau poguera causar aquest tipus de problemes. Això mostra que el partit en el poder ha renunciat a la raó. Si t’oposes a la seua política, aquests són els problemes als quals t’enfrontes”.

Respecte als ajuntaments, la situación és més greu. En les últimes eleccions locals, celebrades al març de 2019, l’HDP va obtenir 65 alcaldies i actualment només hi ha en el càrrec sis alcaldes, segons denuncia el partit. La mayoría han sigut substituïts per administradors nomenats pel Govern, un fet del que ja va advertirErdogan abans dels comicis. “Si els que han estat involucrats en terrorisme ixen elegits en les eleccions locals, farem el necessari i nomenarem administradors”.

Tal com afirmen responsables de la formación prokurda, “Erdogan s’està preparant per a les eleccions presidencials. Per això vol destrossar el partit abans de la votació. Des de 2015, més de 16.000 persones del partit han sigut detingudes. Malgrat aquesta pressió, continuem sent una força poderosa de resiliència i lluita política. Per això està intentant tancar totalment el partit. És un assumpte de supervivència per a Erdogan i pot empitjorar a mesura que ens acostem a les eleccions”.

 

 

 

Informació i Foto: Compromis

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint