Comencen les obres de rehabilitació del Palau de la Música de València

Les empreses de la UTE adjudicatària de les obres de rehabilitació del Palau de la Música (Bertolín-BECSA) han encetat ja la reforma de l’auditori, que té una durada prevista de 15 mesos. L’alcalde, Joan Ribó, qui ha assistit a l’inici de les obres, ha afirmat que “volem córrer al màxim possible perquè la ciutat de València necessita tindre este auditori acabat el més prompte possible. Així que, amb les limitacions de la manca de materials, que és un tema que no podem controlar, farem tot el possible per tal que avancen a la màxima velocitat”.

Ribó ha recordat que “comencem les obres en un moment complex, on tenim problemes energètics i d’accés a materials de construcció o d’altres com la fusta o el vidre. Tot i això, comencem amb l’ànim d’acabar les obres en el temps projectat”. L’alcalde ha destacat que “és una obra de molta envergadura. Hem volgut fer una reforma en profunditat dels aspectes energètics, dels aspectes acústics, de tots els aspectes que comporta este Palau de la Música”. Ribó ha explicat que “quan este auditori es va fer, el tema de l’energia no era un factor limitant però nosaltres, ara, anem a introduir tècniques noves que ens permetran reduir al 50% la despesa energètica. Igual passa amb l’aire condicionat de les sales per reduir la despesa energètica. O amb el tema de l’acústica, que és un factor molt complex”.

L’alcalde ha explicat que el retard en l’inici de les obres respon al fet que “hi ha una sèrie d’elements que han endarrerit la meitat del temps, com ara dos demandes i la pandèmia. Tot i això, Ribó considera que “València necessita tindre este auditori acabat el més prompte possible” i, per tant, “farem tot el possible per tal que les obres avancen a la màxima velocitat”.

Per la seua banda, la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario ha destacat que “hem volgut fer més enllà d’una reparació de la teulada perquè l’edifici, evidentment, el necessita. I, aprofitant que l’edifici estava tancat, férem un estudi amb el personal de l’organisme autònom i dels servicis centrals tècnics municipals per fer una rehabilitació de l’edifici i tindre un edifici com s’hi mereix la ciutadania valenciana”.

Notario ha explicat que “malgrat els problemes, hem fet tots els tràmits per via d’urgència, amb tota la prioritat, i ens felicitem perquè esta ciutat tindrà un Palau de la Música a l’altura del que s’hi mereix”.

Per últim, la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals i presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, ha destacat la “responsabilitat d’este equip de govern perquè, en el moment que van caure unes planxes, el camí fàcil era substituir les planxes i deixar la resta igual però vam considerar que este edifici necessitava una reforma integral i que, a més, era el segon edifici de tots els edificis municipals que tenia el consum energètic més alt i, amb responsabilitat a futur, pensàrem que el Palau de la Música necessitava una reforma com la que ara comença”. Tello també ha subratllat “el treball dels treballadors i treballadores del Palau de la Música perquè, en este cas, també vam optar pel camí difícil. Podríem haver deixat de programar però no era la nostra voluntat. Nosaltres consideràrem que havíem de fer un sobreesforç, que l’Orquestra no podia parar, perquè els nostres abonats i abonades ens han acompanyat durant tot este temps que no hem tingut el Palau de la Música”.

Les obres

El pressupost final de l’obra és de 10.593.697,15 euros, un 16,52 per cent per baix del pressupost de licitació, i un termini aproximat d’execució de 15 mesos. L’adjudicatària té previst encetar alhora els quatre grans apartats de les obres (la façana, el vestíbul, les sales Iturbi i Rodrigo i els equips de climatització) per accelerar el ritme dels treballs.

La intervenció inclou la substitució de tot el sostre de la sala Rodrigo, els laterals situats damunt les llotges de la sala Iturbi, la impermeabilització completa del templet situat damunt de la volta del vestíbul, la instal·lació d’una cortina acústica, el canvi de lluminàries i projectors, la substitució del parallamps de l’edifici, l’aplacat complet de la façana de l’edifici i un nou sistema centralitzat antiincendis i de seguretat.

El projecte de rehabilitació preserva la idea del projecte original redactat per l’arquitecte José María García de Paredes en 1984. Així, es recupera la imatge original de la coberta vidriada del vestíbul eliminant els elements impropis afegits amb posterioritat per tornar a la sensació inicial de mur cortina. A més, es substituiran els vidres actuals per d’altres de baixes emissions, extraclars i amb protecció solar, el que permetrà reduir el consum d’energia per a climatització entre el 40 i el 50%.

La rehabilitació també millorarà notablement la qualitat sonora de les sales ja que es regula de nou el temps de reverberació i absorció dels panells acústics de les sales. Les butaques patiran una neteja i es canviarà completament el sistema d’aire condicionat.

Informació i Foto: Ajuntament de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: