Climent: “Les comunitats energètiques locals són un element clau en la transició cap a un model sostenible que sigui també més just i democràtic”

El conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que “les comunitats energètiques locals són un element clau en la transició cap a un model sostenible i alhora més just i democràtic”.

El conseller s’ha manifestat en estos termes durant la presentació d’Comptem, una iniciativa de la Cooperativa Elèctrica Crevillent (Enercoop) amb el suport de l’Ajuntament de Crevillent, que té com a objectiu la Consitución d’una comunitat energètica local basada en un model col·lectiu aplicat a l’energia que situa la ciudadnía com a protagonista.

Segons ha explicat el conseller, “les comunitats energètiques persegueixen fins no només econòmics, sinó també” fomentar la participació ciutadana, la utilització de les cadenes de subministrament locals i brindar oportunitats d’ocupació, mantenint el valor de la generació de l’energia dins de la població local “.

En la seva intervenció, Climent ha posat èmfasi que “sense un canvi urgent del nostre model energètic és impossible guanyar la cursa al canvi climàtic” però aquesta transició energètica “no només ha de portar-nos a un model sostenible sinó també a nou model més just i participatiu i, en el qual els ciutadans i ciutadanes passin de ser mers consumidors a protagonistes “.

Segons la seva opinió, la democratització energètica passa per la creació de comunitats energètiques, en les quals els ciutadans i ciutadanes “es converteixen en prosumidors, en part activa que participa i es beneficia de la producció, gestió i el consum d’energia a nivell local” .

Referent a això, Climent ha afegit que la producció d’energia a nivell local “és indispensable per fomentar la producció d’energia de forma sostenible, difondre la democràcia energètica i reduir les taxes de pobresa energètica”.

A través d’aquest tipus de comunitats, la ciutadania “es pot organitzar per produir, autoconsumir, gestionar i emmagatzemar la seva pròpia energia, generant beneficis no solament energètics, sinó també mediambientals, econòmics i socials als seus membres oa les localitats on es dugui a terme seva activitat “.

Per això, ha assegurat, la Conselleria d’Economia Sostenible, a través de l’Ivace, posarà en marxa línies d’ajuts per a les comunitats energètiques locals, per fomentar una major participació de la ciutadania, institucions i pimes en els projectes de transició energètica que es desenvolupen a nivell local.

Comunitat energètica Local de Crevillent

Entre els objectius de la Comunitat energètica Local de Crevillent (Comptem) destaca el foment de l’autoconsum a través d’instal·lacions fotovoltaiques col·lectives que s’instal·laran tant en edificis públics, com en blocs de comunitats de veïns.

Enercoop serà qui aporti la inversió i executi els projectes i a canvi de la utilització de les cobertes per generar energia, els veïns podran reduir de forma considerable la seva factura elèctrica.

A més es desenvoluparà una app que permetrà a la ciutadania estar informada al detall del seu consum i la seva factura, ha de posar a disposició del consumidor d’un assessor personal per optimitzar la potència contractada i la tarifa més adequada, que podrà modificar segons les seves necessitats.

Així mateix, s’instal·laran panells informatius digitals en espais exteriors amb informción sobre el consum d’energia, pics, la part produïda de forma ecològica en la pròpia localitat, etc.

Enercoop està col·laborant amb Ivace en el desenvolupament de les comunitats Energètiques a la Comunitat Valenciana, com a cooperativa impulsora de la participació ciutadana en els projectes energètics, dins el projecte europeu Coalescce.

Aquest projecte està enfocat a l’impuls de les Comunitats Energètiques a Europa i en el marc d’aquest projecte s’ha elaborat un Pla d’Acció per a potenciar el desenvolupament de projectes energètics portats a terme per comunitats Energètiques a la Comunitat Valenciana.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

%d bloggers like this: