Climent: “Les comunitats d’energia són fonamentals per fomentar les renovables i difondre la democràcia energètica”

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha participat en una jornada sobre comunitats d’energia organitzada pel Col·legi d’Enginyers Industrials i el Clúster de l’Energia, on ha assenyalat que les comunitats d’energia són fonamentals per fomentar les energies renovables i difondre la democràcia energètica”.

En aquest sentit, per al titular d’Economia Sostenible constitueixen “una peça essencial” per assolir la descentralització i la democratització dels sistemes energètics, així com el desenvolupament econòmic i social sostenible a nivell local. A més, ha explicat, “contribueixen a reduir la factura energètica i, en el cas de les empreses, millorar-ne la competitivitat”.

Climent ha posat èmfasi que l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) “està liderant les accions per aconseguir el desenvolupament i implantació massiva” de les comunitats d’energia al nostre territori, “recolzant tots aquells projectes que contribueixen a la seva implantació i sent pioners la posada en marxa d’una línia específica d’ajuts a les comunitats energètiques”.

Cal recordar que l’Ivace ha donat suport a un total de 118 projectes d’energies renovables a comunitats d’energia des de l’any 2021, per a la qual cosa ha destinat 5,2 milions d’euros. Pel que fa a això, Climent ha avançat que per al proper any l’Ivace destinarà un total de 5 milions d’euros al desenvolupament de projectes renovables a comunitats d’energia.

A més, ha afegit que l´Ivace està treballant en projectes de col·laboració entre els diferents agents, comunitats energètiques, empreses, cooperatives, instituts tecnològics, ajuntaments i administració autonòmica, amb l´objectiu de “maximitzar el potencial que ofereixen les comunitats d´energies renovables”.

Tot aquest treball i compromís té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques desenvolupat per l’Ivace, que es postula com el full de ruta de les Comunitats Energètiques a la Comunitat Valenciana i que té com a objectiu que el 2030 tots els municipis de la Comunitat Valenciana puguin comptar amb una comunitat local denergia.

Ajuts de l’Ivace a les Comunitats d’Energia

La línia d’ajudes de l’Ivace està dirigida a qualsevol comunitat d’energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris i propietàries, a través de les quals se subvenciona fins a un 45% el cost dels projectes de les instal·lacions de autoconsum denergia elèctrica a partir denergies renovables o energies residuals, en règim de comunitats denergies renovables.

Ivace Energía subvenciona fins a un 45% del cost de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica, per a la generació i l’autoconsum col·lectiu i la quantia màxima subvencionable per projecte és de 200.000 euros. No obstant això, la intensitat de l’ajuda es podrà incrementar fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i fins a 20 punts percentuals per a les petites empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable, l’entitat jurídica que es basa en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats a les proximitats dels projectes propietat de l’agrupació, que siguin persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis i que desenvolupi projectes d’energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat de lactivitat de lagrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres oa les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: