Climent: “La COVID ha accelerat la tecnologia i la innovació en les pimes però cal seguir treballant aspectes com l’estructura laboral, l’economia circular i la cooperació entre indústries”

El conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que “durant la crisi sanitària de la COVID ha hagut una acceleració pel que fa a la tecnologia i la innovació en procés i producte perquè les empreses s’han anat adaptant per ser més eficients, però també posat en evidència les debilitats en què cal seguir treballant: una estructura laboral més flexible i eficient, major implantació de l’economia circular, transició energètica i sostenibilitat i la necessitat de cooperació entre les indústries “.

Climent ha participat en la presentació de l’Estudi de l’impacte de l’COVID sobre les empreses industrials ‘, realitzat per iniciativa de la Conselleria d’Economia Sostenible a través de la col·laboració de la Universitat Politècnica de València i la seua Càtedra d’Economia Valenciana i el Centre de Recerca en Gestió d’Empreses (CEGEA).

També han participat Elies Seguí-Més, el coordinador de l’equip redactor de l’estudi, i el director general d’Economia Sostenible, Josep Soler.

Rafa Climent ha destacat que “hem volgut posar-nos al lloc de les petites i mitjanes empreses, per així conèixer les seves necessitats de primera mà, de manera que puguem enfocar adequadament les polítiques de suport als sectors productius, aprofitant les sinergies de l’canvi tecnològic i de la transició energètica, i impulsant la innovació, la digitalització i la internacionalització.

L’informe s’elabora a partir d’una mostra estadística que es configura per al propi informe, i en ell s’intenta analitzar quin efecte tindrà la pandèmia ara i en el futur en les pimes valencianes. Per a això es va preparar una enquesta a través d’un equip redactor, que es va contrastar amb la Direcció General d’Economia, de manera que l’estudi es basa en les aportacions d’una mostra de 520 pimes industrials, i s’amplifica el coneixement de la realitat amb una sèrie de dades noves i directes.

Principals conclusions de l’estudi

L’estudi reflecteix que la pandèmia ha ocasionat un ampli impacte sobre les vendes actuals i futures amb un efecte major per a les petites empreses i que aquest impacte és desigual segons el sector d’activitat. Per exemple, la joguina, el calçat i l’automoció són els que més han vist disminuir les seves vendes.

Pel que fa a l’ocupació, l’ús generalitzat dels ERTO ha actuat com a mecanisme de flexibilització per esmorteir l’impacte. La major part de pimes industrials manifesten no haver implementat noves polítiques de recursos humans en resposta a la pandèmia. No obstant això, segons les empreses són més grans, també s’incrementa el nombre de les que han canviat les polítiques de conciliació laboral, de reciclatge professional o de contractació de perfils digitals.

Quant al finançament, les empreses han manifestat una estratègia conservadora en tots els sectors i mides, prioritzant-per poder mantenir l’activitat. Una àmplia majoria de les empreses valencianes no ha necessitat finançament o ha mantingut la que tenia abans de la crisi, tot i que les empreses més grans presenten necessitats de finançament més importants.

Cal destacar que la internacionalització de les compres i vendes segueix sent molt significativa i amb expectatives de mantenir-se, sobretot en aquelles indústries que treballen més amb clients exteriors.

Una altra dada rellevant és que gairebé la meitat de les empreses no adquireixen productes de proveïdors forans i mantenen la confiança amb els subministraments. A més, gairebé tres quartes parts de les empreses declaren cooperar amb altres empreses locals.

La pandèmia ha accelerat la intensitat de les noves tecnologies de la comunicació. De fet, les empreses valencianes manifesten tenir un nivell tecnològic acceptable.

A més, una de cada tres pimes industrials valencianes ha fomentat la innovació en resposta a la pandèmia. Les innovacions han estat de producte, també de procés i, en menor mesura, en els àmbits de màrqueting i organitzatiu.

Entre els diferents sectors s’observen diferències significatives; destaca la innovació de producte en els clústers tradicionals; la de màrqueting en el sector energètic, la de procés en l’automoció i la joguina i l’organitzativa en la ceràmica i el sector químic.

Una majoria significativa de les empreses no ha canviat el model de negoci, independentment de la mida de l’empresa.

L’estudi també reflecteix que una tercera part de les empreses no ha aplicat cap política verda o d’economia circular i que la majoria mantenen les mateixes pràctiques des de la pandèmia.

Crida l’atenció que la meitat de les empreses no coneguin els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), i que no disposen d’eines per gestionar la responsabilitat social. També s’observa un major ús en les indústries que, per la naturalesa del seu procés productiu, són particularment sensibles a les qüestions mediambientals

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: