Cinc centres escolars d’Alacant i Madrid participen a tallers astronòmics sobre la lluna

Cinc centres escolars de primària d’Alacant i Madrid han participat a l’activitat “Astronomy on the Moon” que forma part del projecte europeu MEDNIGHT Goes To School (MEDNIGHT GTS) en què participa la Universitat d’Alacant (UA).

Durant els mesos de març a juny de 2022, alumnat dels centres Museu Puçol d’Elx, Col·legi Arenals Carabanchel (Madrid), Col·legi Educació Especial Cambrils (Madrid), Sant Raimundo de Peñafort, ubicat a Sant Vicent del Raspeig i al Col·legi Sant Joan i Sant Pau d’Ibi han dut a terme diferents tallers teoricopràctics sobre fenòmens astronòmics, la construcció d’un cràter, un joc interactiu-destructiu de tempesta de meteorits, i l’observació astronòmica amb telescopis del cràter Caroline Herschel.

Aquesta activitat, coordinada pel professor del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la UA i president de l’Associació d’Astronomia Astroingeo Enrique Aparicio, a més d’apropar diversos aspectes sobre l’astronomia i la tecnologia, posa en valor el treball de les dones a la ciència moltes vegades oblidat al llarg de la història. En concret, part de l’activitat descobreix el treball i la vida de l’astrònoma Caroline Herschel.

Carolina Herschel

Carolina Herschel va ser la primera dona que va detectar un estel i és considerada la primera astrònoma professional. En honor seu, uns dels cràters de la lluna es diu Caroline Herschel: el cràter d’impacte lunar que es troba a la part occidental del Mare Imbrium (mar de les pluges) de la Lluna. Caroline Herschel va rebre el 1828 la medalla d’or pel seu treball per la Royal Astronomical Society, societat de la qual va ser el seu primer membre honorari femení.

Vídeo: Mednight GTS

MEDNIGHT GTS

La Universitat d’Alacant participa a MEDNIGHT GTS, mitjançant UA Divulga, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I) del Vicerectorat Transferència, Innovació i Divulgació Científica.

MEDNIGHT GTS és un projecte finançat per la Comissió Europea a través del programa Horizon MSCA and Citizens 2022. La xarxa d’entitats que formen part del projecte està integrada per set universitats públiques: Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I Universitat de Castelló, Universitat Politècnica de València, Universitat de València, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat Politècnica de Cartagena i Universitat de Múrcia; la fundació científica Fundació Sèneca; un institut de recerca: Institut de Salut i Investigacions Biomèdiques dAlacant, ISABIAL; i l’agència de comunicació i estratègia (ATAMA).

Durant dos anys, 2022 i 2023, MEDNIGHT GTS durà a terme un ampli programa d’activitats per apropar la investigació a la societat, especialment a famílies i escolars, amb la finalitat que la joventut s’aproximi a la ciència d’una manera amena i interactiva i que ho faci a través de referents de gènere inclusius i equilibrats.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: