Castelló reserva entre un 30 i un 50% de sòl en els nous sectors per a 3.800 habitatges protegits

El Pla d’Ordenació Detallada (POP) de l’Ajuntament de Castelló aprovat aquest divendres en Ple, culminant així l’aprovació del nou Pla General de Castelló en el seu conjunt, reforça les polítiques públiques d’habitatge i marca un full de ruta per a ampliar el nombre d’habitatges protegits i millorar l’accessibilitat dels col·lectius més vulnerables. Així, reserva entre un 30 i un 50% del sòl en els nous sectors previstos per a un mínim de 3.800 habitatges protegits.

El planejament de Castelló racionalitza el creixement residencial i realitza una aposta per incrementar els habitatges de protecció i els lloguers assequibles. El POP contempla un màxim de 13.900 nous habitatges, de les quals 8.300 es projecten en sòl urbanitzable i 5.600 en unitats d’execució. D’aquest total, contempla un mínim de 3.800 habitatges protegits, de les quals 2.500 corresponen a sòl urbanitzable i 1.300 a unitats d’execució. Aquesta quantitat correspon a una reserva d’entre un 30 i un 50% per a habitatges protegits en els nous desenvolupaments urbanístics, segons recull la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge (LOTUP).

Així mateix, la superfície que quede exempta d’aquesta reserva haurà de prioritzar actuacions de rehabilitació en el ja construït per a millorar la seua sostenibilitat ambiental i millorar la qualitat de vida.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat “l’aposta clara del nou Pla General per un model de ciutat que millora la qualitat de vida de la ciutadania i que dona resposta a les necessitats reals de sòl residencial, industrial i terciari”. “És un Pla General que preveu un creixement sostenible i realista, i que aposta per la rehabilitació, la regeneració i la renovació urbana”, ha assegurat Marco. Per part seua, el regidor d’Urbanisme, José Luis López, ha detallat que “aquest Pla General contempla la construcció de 13.900 habitatges, entre els diferents sectors i unitats d’execució, posant especial recalcament en la bossa d’habitatges protegits”.

El segon tinent d’alcalde, Ignasi Garcia, ha celebrat l’aprovació d’un pla “més humà, que protegeix el territori, amb perspectiva de gènere i que aposta per l’impuls del transport públic i la mobilitat sostenible” En definitiva, explica: “És un Pla que fica a les persones en el centre, també amb l’ampliació de l’oferta d’habitatge social”. “Amb aquest document es continua apostant per un urbanisme cohesionador per buscar un creixement més sostenible, que deixe fora de joc a l’especulació”, ha afegit.

“Hem aprovat un planejament històric amb mirada social i inclusiva que contempla mesures ambicioses en matèria d’habitatge. Es presenta com una doble oportunitat per a garantir l’accés a l’habitatge de tota la població i impulsar la rehabilitació i l’eficiència energètica al parc immobiliari més antic”, ha destacat el tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro.

El planejament preveu per a facilitar el desenvolupament del sòl destinat a habitatge protegit incloure, d’una banda, en els projectes de reparcel·lació compensacions amb la finalitat de compensar amb major superfície de sòl el seu menor valor urbanístic, i per un altre, adjudicar preferentment l’aprofitament corresponent a l’ajuntament per a gestionar-se com a habitatges públics en règim de lloguer o en cessió d’ús per a facilitar l’obtenció d’habitatge per als col·lectius més desfavorits.

Proposa per a les promocions d’habitatge públic, tant les desenvolupades per cessió d’ús sobre sòl públic o les privades en les quals intervinga l’Administració, el desenvolupament de programes adaptats a les necessitats de les persones amb major dificultat tenen per a accedir al mercat lliure, que fomenten la integració social i la millora ambiental tant en mobilitat com eficiència energètica.

A més, destacar que estableix el dret de tanteig i retracte a favor de l’Administració per a evitar que puguen passar al mercat lliure i perdre la seua finalitat social.

Cal recordar que el POD també recull la planificació de 17 zones de regeneració urbana per a facilitar la rehabilitació dels barris vulnerables i més antics de la ciutat.

.

Informació i Foto: Ajuntament de Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: