Castelló inicia les obres per a la retirada de la creu als Caiguts del parc Ribalta

Castelló ha iniciat hui els treballs del projecte de recuperació del jardí de la creu del parc Ribalta, que contemplen la retirada del monument als Caiguts i la recuperació del jardí en l’espai ocupat pel monument que presideix la creu, adaptant-lo al disseny i configuració que tenia el parc prèviament a la seua implantació. Hui s’ha procedit a la col·locació de tanques a la zona per a la pròxima retirada i trasllat de la creu. El regidor d’Obres i Projectes Urbans, José Luis López, i la regidora de Memòria Democràtica, Verònica Ruiz, s’han acostat aquest matí a la zona, on s’ha signat l’acta de replanteig que dona principi a les obres.

“Donarem compliment a les lleis en matèria de memòria democràtica i amb aquest objectiu hem iniciat hui les obres de retirada de la creu als Caiguts del parc Ribalta”, ha explicat López. “Un projecte amb el qual, a més, recuperem l’espai ocupat pel monument al jardí del Ribalta, integrant-lo en el Bé d’Interés Cultural i prenent com a base els plans anteriors a la instal·lació del monument que es retira, de l’any 1926”, ha ressaltat López.

Per a Ruiz “hui és un dia històric”, ja que tal com ha explicat “79 anys després, diem adeu al monument als Caiguts”. “Estem enfortint la democràcia i treballant per a tots i totes”, ha recalcat la regidora.

Actualització dels treballs

Respecte a la calendarització dels treballs, per qüestions organitzatives de l’empresa adjudicatària, s’ha actualitzat la previsió. Durant el dia de demà s’iniciaran els treballs per a la construcció en el taller de l’estructura que protegirà la creu per a la retirada i el trasllat. L’armadura servirà per a preservar la integritat de l’element tant en el desmuntatge com en el trasllat i la posterior col·locació. La retirada del monument es realitzarà en pròxims dies, una vegada s’acaben els treballs de l’estructura.

El projecte, que té un termini d’execució de sis setmanes, està adjudicat per 62.589 euros. Les obres contemplen en una primera fase el clos de la zona d’actuació i els treballs propis per a la retirada i trasllat de la creu, com la protecció de la mateixa amb encanyat, el tall del fust per la base, l’alçament, el transport i la col·locació en la ubicació triada pel bisbat de la Diòcesi de Sogorb-Castelló al qual ha sigut cedida la creu.

La següent fase de les obres se centra en la recuperació del jardí en l’espai ocupat pel monument als Caiguts, adaptant-lo a la configuració que tenia abans de la seua col·locació, sobre la base de plans de 1926. Els treballs consistiran en el moviment de terres que comprén l’eliminació del paviment existent i la base del mateix fins a arribar a terreny natural a fi de poder connectar el jardí nou amb el sòl del jardí. A continuació es procedirà a les intervencions en matèria d’obra de paleta i reg, amb la col·locació de la vorada, empedrats, paviments varis i bancs de matèria ceràmic; i la implantació dels mecanismes necessaris per a realitzar el reg, amb connexió al sector de reg existent. En últim terme es faran els treballs de jardineria, mitjançant els quals s’actuarà sobre el terreny amb l’aportació o estructuració de sòls per a plantar diverses espècies. En aquest sentit, es plantaran arbres, arbustives i entapissants amb el criteri de la seua existència prèvia o històrica al parc.

Informació i Foto: Ajuntament de Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: