Castelló acosta testimonis d’accidents reals per a promoure la seguretat vial entre els joves

Informació i Foto: http://www.castello.es

Teatre del Raval ple. S’apaguen les llums. Comença l’espectacle. Un dj, música, llums, alcohol, festa… i un pati de butaques que crida, que aplaudeix i que riu. Així comença Road Xou, com una obra de teatre més, però és molt més que açò. És un muntatge audiovisual amb testimonis d’accidents reals ocorreguts ací, a Castelló, per a conscienciar a estudiants d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Impressiona tant el que s’explica en l’escenari que ja ningú parla. Es fa el silenci. I així durant una hora.

L’àrea de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Castelló, i en concret la Unitat d’Educació Vial de la Policia Local, ha organitzat avui el seu segon Road Xou, una de les accions incloses en la campanya de seguretat vial #JoConvisc per a conscienciar als més joves sobre la importància de prendre’s de debò la seguretat vial i les conseqüències de saltar-se les normes. El regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Lorenzo, ha acudit a una de les dues sessions programades per les quals han passat 600 estudiants dels instituts Caminás, Matilde Salvador, Vicent Castell i Doménech, Joan Baptiste Porcar, Ramiro Izquierdo, Escuelas Pías i Acadèmia Didàctica.

Lorenzo ha explicat que “s’ha tornat a programar el Road Xou després de l’èxit de l’any passat, quan Castelló es va convertir en la primera ciutat de la Comunitat Valenciana a acostar el Road Xou a la població juvenil per a conscienciar sobre la necessitat de respectar les normes de tràfic i les conseqüències dels accidents”.

Testimonis com el de Vicente, un conductor d’ambulàncies amb 9 anys d’experiència, que va acudir a un accident en el qual dos joves van morir en l’acte després d’encastar-se contra un arbre, el conductor va morir poc després i solament es va salvar la xica que viatjava de copilot. Uns mesos després va acudir a un avís per un suïcidi. Era aqueixa xica. “Mai he pogut llevar-me aquesta història del cap, sempre m’acompanya”, ha explicat Vicente.

L’agent de Policia Local Manuel Vicent, del grup d’Atestats, els adverteix que “quan algú diu que controla, no controla. Per experiència”. Pot explicar mil anècdotes d’accidents als quals ha assistit, però es queda amb la mirada d’angoixa de joves com els que avui ocupen el pati de butaques. “Lamentablement hi ha molts altres joves pels quals no pots fer gens, que perden la vida en un accident”, lamenta.

Un bomber de Castelló amb més de 30 anys d’experiència, que ha recordat un accident en el qual durant una hora van treballar per a excarcerar a un camioner que finalment va morir; un neurocirurgià de l’Hospital General de Castelló; una víctima d’un accident que va sobreviure encara que amb danys cerebrals i Vita, una mèdic que va assistir a la seua germana després de xocar amb la seua moto contra un cotxe que s’havia saltat un cedisca el pas. Va eixir del coma, però “ho va haver d’aprendre tot amb 19 anys, a menjar, a caminar, a parlar… ja no era la mateixa persona”.

Tots han explicat les seues experiències professionals i personals. Testimonis que han emmudit als quasi 600 estudiants que han acudit al Teatre del Raval per a presenciar, en dues sessions consecutives, el Road Xou, un muntatge audiovisual d’educació vial per a prevenir els accidents. “No es tracta d’espantar-vos, solament volem que prengueu consciència que molts accidents es poden prevenir. Que penseu que teniu molts somnis per complir. No deixeu que es trenquen per un ‘jo controle’”. Així ha acabat la sessió.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: